Prednosti korištenja alternativnih goriva u cementnoj industriji

1 2.005

Korištenje alternativnih goriva u procesu proizvodnje cementa počelo je još u ranim osamdesetim godinama 20og stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama i na području Evropske Unije (Njemačka i Austrija).

Fabrika cementa Lukavac

Razlozi za korištenje alternativnih goriva su slijedeći:

  • očuvanje neobnovljivih izvora energije (fosilnih goriva),
  • smanjenje emisije otpadnih plinova prilikom suspaljivanja manjeg postotka fosilnih goriva što daje pozitivan učinak na smanjenje efekta stakleničkih plinova,
  • osigurava se privredna aktivnost vezana za upravljanje otpadom, što donosi dodatnu zaposlenost i društvenu odgovornost kod zbrinjavanja otpada.

Prateći navedena dugogodišnja iskustva korištenja alternativnih goriva u cijelom svijetu, koja pokazuju da je kontrolisanim spaljivanjem te vrste goriva isključen negativan utjecaj na zdravlje i okolinu, stručni ljudi FCL-a su uz pomoć drugih stručnih institucija izradili Plan aktivnosti za dobijanje okolinske dozvole. U Planu aktivnosti obrađena je upotreba alternativnih goriva, odnosno suspaljivanje otpadnih guma kao alternativnog goriva. Postupak dobijanja dozvole za korištenje alternativnih goriva je zakonom regulisan i obuhvata čitav niz aktivnosti, koje za cilj imaju da obezbijede izvršenje zakonskih uslova i transparentnost postupka. Jedna od tih aktivnosti je i probno suspaljivanje otpadnih guma, čiji prvenstveni cilj je dobijanje podataka, koje smo dužni dostaviti nadležnim institucijama, ali i testiranje mogućnosti instrumentacije, ugrađene u postrojenja FCL tokom druge faze investicija.

Uzimanje uzoraka

Otpadne gume, korištene u fazi probnog suspavljivanja prikupljene su od vulkanizerskih radnji, auto servisa, te kontrolisanih i nekontrolisanih deponija isključivo sa područja BiH. Radi se o gumama koje su do sada najčešće završavale na divljim deponijama bez ikakve kontrole, u šumama, rijekama i potocima, gdje predstavljaju prijetnju za okolinu i prirodu. Često smo svjedoci kako nesavjesni građani sami spaljuju iskoristene gume na otvorenom, čineći nemjerljivu štetu samima sebi i okolini.

Značajno je napomenuti da zakonske regulative ne dozvoljavaju uvoz otpadnih guma u BiH te je moguce suspaljivati samo gume prikupljene na području Bosne i Hercegovine.

Prikaz pojedinačnih vrijednosti na analizatoru

Danas se u svijetu uspješnim smatraju fabrike cementa, koje su uspjele da 70% potrebe za energijom dobiju iz alternativnih izvora. Neke fabrike u svijetu u svojim planovima već predviđaju stopostotnu zamjenu fosilnih goriva alternativnim gorivima. Mi u FCL smo motivisani da radimo po ugledu na druge evropske i svjetske fabrike, koje svoj razvoj baziraju upravo na održivim principima i industrijskoj ekologiji. Naša nova proizvodna linija je koncipirana tako, da omogućava upotrebu alternativnih goriva uz kontinuirana mjerenja i kontrolu. Rezultati dosadašnjih mjerenja za pojedine gasove, čiji je sadržaj u emisijama, nastalim u procesu proizvodnje cementa određen strogim standardima EU, pokazali su vrijednosti čak i niže od propisanih. Ovakav način kontrolisanog sagorijevanja uz stalnu kontrolu uslova i proizvoda sagorijevanja moguće je postići samo sa efikasnim postrojenjima, koja su u FCL ugrađena prilikom izgradnje nove linije peći i mlina sirovine, a puštenih u rad sredinom 2009. godine. Sadašnji je plan Fabrike koristiti do 10% alternativnih goriva u procesu suspaljivanja.

Analizator dimnih uzoraka

U dvije faze investicije Fabrika Cementa Lukavac uložila je u modernizaciju proizvodnih pogona i povećanje kapaciteta proizvodnje oko 100 miliona EURa. Preko 20% tog iznosa odnosi se na ulaganja u opremu (vrećasti filteri, mlinovi, natkrivene deponije, transporteri, kolektori) koja osigurava proizvodnju prema evropskim standardima zaštite okoliša.

Transparentna saradnja sa lokalnom zajednicom je tačka, koja je u Fabrici cementa Lukavac stalno uvrštena u glavne strateške ciljeve poslovanja. S tim u vezi je u februaru 2011. godine završena ugradnja sistema za kontinuiran monitoring emisija na dimnjaku linije rotacione peći, čime FCL obezbjeđuje stalnu kontrolu plinova, koji preko dimnjaka „napuštaju“ proces proizvodnje klinkera. Sistem monitoringa emisija obuhvata uzimanje uzoraka dimnih gasova i njihovu analizu, a završava se prikazom pojedinačnih vrijednosti na elektronskoj ploči, koja je postavljena na ulaznoj kapiji fabrike. Tako je građanima omogućeno, da iz prve ruke saznaju aktuelne podatke o emisijama, koje nastaju u FCL. Sistem koji ubuduće predviđa i transparentan prikaz podataka o izmjerenim emisijama na našoj web stranici, pa čak i lokalnim internet portalima će biti pušten u rad i građanima Lukavca stavljen na uslugu nakon završnih kontrola od strane ovlaštenih kuća u martu 2011. godine.

Prikaz pojedinačnih vrijednosti na displeju Fabrike cementa Lukavac

Kao zaključak možemo samo ponoviti kako je privredna korist lokalne društvene zajednice u procesu korištenja alternativnih goriva višestruka, a ogleda se u uštedi prirodnih resursa neobnovljivih fosilnih izvora energije (nafta, gas, ugalj), smanjenju emisija štetnih plinova, rješavanju problema deponovanja raznih vrsta otpadnih materija i otvaranju dodatnih radnih mjesta.

(Sponzorisani članak)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Djete_ulice

veliko BRAVO za nashu cementaru…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x