Povratak Roma u osnovne škole

0 995

Nevladina organizacija Nova romska nada obavještava javnost o prvim efektima projekta“ Povratak Roma u osnovne škole“. Tokom prvog polugodišta školske 2011/2012. godine zabilježen je porast broja djece Roma, koji pohađaju nastavu u osnovnim školama: „Lukavac Grad“, „Lukavac Mjesto“ i „Prokosovići“. Za sve njih obezbijeđeni su kompletan školski pribor i užina.

To je doprinijelo smanjenju broja izostanaka, te povećanju prosjeka ocjena, koji je do sada bio na izuzetno niskom nivou. Potvrdu ovih konstatacija dala je Meliha Hodžić, direktorica O.Š.“Lukavac Mjesto“, koja je pohvalila redovnost djece na nastavi, što je znanje iz svih predmeta podiglo na viši nivo.

Projektom predviđene aktivnosti nastavljene su i tokom raspusta, a fokus djelovanja stavljen je na romske zajednice i porodice. Njima se nastoji ukazati na važnost obrazovanja, ali i na zakonsku obavezu školovanja djece. Tako je u naselju Kuljen protekle sedmice održana radionica za roditelje, koja je bila dobro posjećena i nakon koje su neki roditelji iskazali spremnost da se njihova djeca uključe u Projekat i nastave školovanje.

Već prvog dana drugog polugodišta, prema riječima Enesa Mahića, predsjednika Nove romske nade, krenuće besplatna instruktivna nastava za učenike nižih razreda, što će im pomoći da lakše savladaju gradivo iz najtežih predmeta. Takođe je najavio da će za svu romsku djecu, koja se školuju, i dalje obezbijeđivati užinu i školski pribor.

Ujedno je iskazao zahvalnost svim pojedincima i institucijama, koji su podržali Rome u nastojanju da se obrazuju, a posebno Fondu za obrazovanje Roma, koji je obezbijedio finansiranje ovog izuzetno značajnog projekta.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x