Povećan broj zahtjeva za socijalno zbrinjavanje na općini Lukavac

1 569

Uzimajući u obzir složene socijalne prilike i sve veće osiromašenje velikog broja građana općine Lukavac koji traže ostvarenje svojih socijalnih prava, Centar za socijalni rad Lukavac iz godine u godinu ima sve više posla.

Sve to otežava i često mijenjanje, ukidanje ili donošenje novih zakona i nepoštivanje istih u smislu isplate naknada korisnicima po ostvarenom pravu. U skladu sa važećim zakonskim propisima i raspoloživim sredstvima koja obezbjeđuju budžeti Federacije, Tuzlanskog kantona i Općine Lukavac osigurano je ostvarenje brojnih prava iz oblasti socijalne zaštite.

Za socijalnu zaštitu izdvajaju se značajna sredstva, a na području naše općine u protekloj godini pravo na stalnu novčanu pomoć je ostvarilo 273 korisnika.

U Centru se najugroženijim kategorijama građana isplaćuju jednokratne novčane pomoći. Pravo na ovu pomoć imaju lica koja se zbog određenih životnih okolnosti nađu u stanju socijalne potrebe. U protekloj godini pravo na ovaj vid pomoći je ostvarilo 673 korisnika.

Preko ovog Centra u 2011. godini 86 majki porodilja koje su u radnom odnosu, a koje su zbog trudnoće odsustvovale sa posla je ostvarilo pravo na naknadu umjesto plate na što je utrošeno oko 1,445.824 KM.

Centar za socijalni rad finansira Budžet Općine Lukavac, a prošle godine izdvojeno je 374.000 KM, a značajna sredstva izdvajaju i nadležno Federalno i Kantonalno ministarstvo.

Prema riječima direktora Centra, Kasima Mujkića, u narednom periodu treba raditi na uređenju propisa da bi pomoć stigla upravo onima kojima je i najpotrebnija obzirom da su provođenjem revizija uočene i mnoge nepravilnosti po ostvarivanju prava na socijalnu zaštitu.

Iz Centra napominju korisnike socijalne zaštite koji to do sada nisu učinili da otvore tekuće račune, obzirom da će se isplata naknada vršiti samo preko istih.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
QQQQQ

Žalosno je kada sa ovakvom industrijom broj naših sugrađana na rubu egzistencije raste.Smanjuju i radnike i plaće.Nekada su naše fabrike upošljavale triput više radnika a plate bile pet puta veće.
Sad je došlo vrijeme košto smo učili u školama o kolonijama.Kako su nas prije stotinu godina iskorištavali.Evo opet isto.Smao što smo se mi za ovo izborili.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x