Povećan broj pacijenata u Hitnoj službi

5 598

Otkako traju vrućine, domovi zdravlja imaju znatno više pacijenata koje je napao stomačni virus, za koji je karakteristično višednevno povraćanje, dijareja i povišena temperatura.

begicVisoke temperature, koje su proteklih sedmica dostizale i do 40 stepeni Celzijusovih, za posljedicu je imalo veći priliv pacijenata u domovima zdravlja.

U Službi hitne pomoći lukavačkog Doma zdravlja zabilježen je veći broj pacijenata sa pomenutim simptomima a uglavnom se radi o crijevnim infekcijama blažeg oblika. Uglavnom se radilo da kažem narodnim jezikom o prolivu i povraćanju, više je bilo izraženo kod djece, stariji pacijenti su slušali preporuke ljekara. Ovi problemi su češći bili kod osoba koji su se vratili sa mora mada je bilo i pacijenata koji nisu boravili na jadranu a koji su imali ove simptome. Zbog većeg priliva pacijenata sa pomenutim problemima imali smo potrebe i za većim količinama infuzionih otopina. Bilo je i drugih intervencija, javljale su se osobe sa srčanim problemima ali ne u većem obimu kao oni koji su se žalili na povraćanje., kazao je dr. Nermin Begić, pomoćnik direktora JZU Dom zdravlja Lukavac.

Obzirom da meteorolozi i za naredne dane najavljuju sunčano, vruće i sparno verijeme, dr. Begić poziva na oprez.
Jedna od prvih preporuka jeste da se građani ne izlažu suncu, te da izbjegavaju boravke na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati, kao i da se izbjegava težak i naporan fizički posao. Preporučljivo je, svakako i to da građani u organizam dnevno unesu i do dva litra vode izbjegavajući alkohol i napitke bogate kofeinom. Savjetuje se roditeljima da prilikom odlaska na rijeku i bazene , svoju djecu ne izlažu pretjerano suncu, ali i da djeca ne borave dugo u vodi. Do stomačnih tegoba kod njih, dolazi i iz razloga prekomjernog unosa vode u organizam prilikom kupanja, što izaziva bolove, povraćanje, te proliv.

Ovih dana stručno osoblje hitne pomoći u našem gradu ima znatno više posla nego u ranijem periodu, no kako kažu svim pacijentima koji zatraže njihovu pomoć budu adekvatno zbrinuti. Jedini prblem kako navodi dr. Begić je nedovoljan broj saniteta u ovoj Službi posebno u ljetnimn danima kada su povećane potrebe za intervencijama na terenu.

Viroze poput povraćanja, dijareje , povišene temperature mogu su prenijeti i konzumacijom lako kvarljivih namirnica, kao što je sladoled, slabo oprano voće i povrće, povećana konzumacija gaziranih i hladnih pića.Stoga ljekari preporučuju da je najbitnija prevencija, dobra lična higijena koja je i jedna od najvažnijih prepreka pojavi zaraznih, a i drugih bolesti među ljudima.

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Proha

Doktor Begić nije nikad imao dovoljno auta a kamoli u ovim ljetnim danima najbitnija stvar za njega je da je uvijek imao hladne graševine i kisele za gemišta a pacijenti kao pacijenti,nek se snalaze.

sinonim

ionako spavate dole po hitnoj dva puta smo vas mi budili al sledeci put bicete snimljeni da se vidi kako hitna radi i kad kazu nemamo vozila a vozilo stoji parkitano

Dodo

oo kako je doktore, možel se mahmurat

bosnjak

Ovog doktora alkohol ***, a misli tip da je pokupio cijelu pamet svijeta, al počeo se frajerisati i u saobracaju pa plaća kazne… Sta će tek biti kad izgubi fotelju

Admir

Neznam zasto napadate covjeka bez osnova. Imao sam priliku da sjedim sa gospodinom I u kafani I izvan nje I stvarno nemate pojma koji je to gospodin.A to sto voli kafanu I zivot to je njegova stvar sta radi poslije posla ali na poslu je pravi profesionalac I strucnjak. Nemoze se suditi o nekome na osnovu informacija cula kazala tako to barem kod nas ide ali jos jednom ponavljam covjek je legenda.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x