Posjeta učenika OŠ “Lukavac grad” Lukavac

0 1.903

Članovi sekcije CIVITAS Osnovne škole »Lukavac grad« na čelu sa prof. Sinanović Mirsadom posjetili su Fabriku cementa Lukavac, gdje su našli odgovore na pitanja njihovog interesa, a proizašla iz aktuelnog projekta »Zagađenje tla, zraka i vode«. Projektom su predviđena istraživanja i anketiranje velikih lukavačkih privrednih subjekata, a na kraju i razgovor sa predstavnicima Općine Lukavac.

Zaključno, rezultati posjeta i istraživanja će biti predstavljeni u okviru javne prezentacije.

Nakon obilaska fabrike i uvida u proizvodne pogone, za učenike i njihovog nastavnika upriličen je sastanak sa generalnim direktorom, menadžericom za ljudske resurse, te rukovodiocem Službe zaštite na radu, protivpožarne zaštite i zaštite čovjekove okoline.

Posjeta učenika

Tom prilikom, prezentirani su napori FCL na očuvanju okoliša, te ulaganja u uređaje, koji sprječavaju štetne emisije polutanata u zrak, vodu i zemlju. Također, učenici su se mogli uvjeriti da je u FCL instaliran jedan od prvih bioloških prečišćivača za sanitarnu otpadnu vodu, te uređaji za recirkulaciju industrijske rashladne vode, koji su omogućili znatna smanjenja u potrošnji vode. Aktuelna mjerenja iz FCL pokazuju da fabrika nije zagađivač otpadnim vodama (276 ES).

Pored toga, predstavljene su i velike investicije za smanjenje emisije gasnih polutanata u zrak sa instalisanih 45 otprašivača i rezultatima mjerenja ispod zakonski propisanih normi (ca. 20 mg/Nm3). Dodatna mjera za smanjenje utjecaja gasnih polutanata je i završeni projekat ozelenjavanja, pošumljavanja i uređenja slobodnih površina fabričkog kruga.

Posjeta Fabrici cementa Lukavac

Zaključak sastanka je da je FCL sa uloženih preko 200 miliona KM u modernizaciju starih i gradnju novih postrojenja – od čega se 20% tog iznosa odnosi se na ulaganja u opremu (vrećasti filteri, mlinovi, natkrivene deponije, transporteri, kolektori) koja osigurava proizvodnju prema evropskim standardima zaštite okoliša – dala veliki doprinos poboljšanju situacije po pitanju očuvanja okoliša, ali da je neophodno da se propisani zakoni poštuju od svih, počevši od pojednica/građanina do velikih industrija.

(Sponzorisani članak)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x