Polaganje Cambridge ispita u Britannici

3 847

6. i 7. decembra 2013. godine, 12 polaznika kursa engleskog jezika Centra za strane jezike „Britannica“ Lukavac je pristupilo polaganju PET ispita Univerziteta Cambridge.

1

Kandidati su 6. decembra polagali pismeni dio ispita (Reading/Writing/Listening) u prostorijama Centra za strane jezike „Britannica“ u Lukavcu, dok su 7. decembra polagali usmeni dio ispita (Speaking) u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ u Tuzli.

O samom ispitu, razgovarali smo sa profesorom Bakirom Rešidbegovićem, vlasnikom Centra i nastavnikom koji je vodio pripremni kurs za polaganje ovog ispita.

SL: Možete li nam pojasniti o kakvom ispitu se radi?

BR: Preliminary English Test (PET) je ispit B1 nivoa po Zajedničkom evropskom okviru za jezike i dio je glavnog paketa ispita poznavanja engleskog jezika prestižnog britanskog Univerziteta Cambridge. Certifikati Univerziteta Cambridge su u svijetu najšire priznati dokazi o poznavanju engleskog jezika i u akademskom smislu, tj. za školovanje, i u poslovnom smislu, tj. za zaposlenje.

SL: Kakve su bile pripreme za ovaj ispit i kakva su očekivanja?

BR: Ovi kandidati su zaista naporno radili od januara ove godine pripremajući za ovaj ispit. Moram im odati priznanje jer su odvojili svoje slobodno vrijeme i zaista ozbiljno shvatali važnost učenja engleskog jezika. Mene lično je fascinirala ta zrelost ovih mladih ljudi, uzrasta od 13 do 16 godina. Sada, nakon ispita, je ustvari najteži dio, jer rezultate ispita ćemo saznati tek krajem januara sljedeće godine. Međutim, ja vjerujem u njih i njihove vještine koje su pokazali na ispitu i ne sumnjam da ćemo se za šest sedmica radovati.

SL: Odakle uopće ispiti Univerziteta Cambridge u Lukavcu?

BR: Od samog početka rada Centra za strane jezike „Britannica“ 2010. godine, cilj je bio postaviti najviše moguće standarde. A u području engleskog jezika, višeg standarda od Cambridgea nema. Važan faktor je bio i to što sam ja od 2004. godine certificirani ispitivač za Cambridge ispite i kroz to svoje iskustvo sam spoznao važnost tih ispita. Tako da su pripremni kursevi za ove ispite krenuli od samog početka rada Centra i ovo je treći put da kandidati „Britannice“ polažu ispit. S ponosom ističem da smo do sada imali jako uspješne rezultate na prethodnim ispitima, što je, za mene lično, ujedno i potvrda da se ovdje kvalitetno radi, kako u području engleskog jezika, tako i u području njemačkog jezika, gdje naši kandidati s uspjehom polažu ispite Goethe instituta.

2

SL: Kakvi su planovi za budućnost?

BR: Što se tiče ove grupe učenika, nakon rezultata ovog ispita nastavljamo dalje, ka B2 nivou i Cambridge FCE ispitu. Naravno, želja je i da više i učenika i roditelja prepozna značaj i korist ovih ispita i ovakvog rada. Vrlo često se susrećem sa stavom roditelja poput „šta će mu to, ima engleski u školi“. Međutim, engleski jezik i u osnovnoj i u srednjoj školi je samo jedan od velikog broja predmeta i ograničen je nastavnim planom i programom. Učenici nadareni za engleski jezik, a takvih je u našim školama zaista mnogo, u redovnoj školi ne dobijaju onoliko koliko bi mogli naučiti i za koliko su zainteresovani, niti dostižu, do kraja srednje škole, onaj nivo koji bi mogli dostići. Dovoljno je reći da je u toku i pripremni kurs za Certificate in Advanced English (C1), na nivou do kojeg, recimo, učenici po programu gimnazije uopće ne stignu, a pohađaju ga učenici od 16 i 17 godina i to im je već treći kurs u „Britannici“.

(Sponzorisani članak)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Milenko Blagojevic

Lijepa vijest.Jezici, kao što su engleski i njemački, otvaraju vrata zapadne svjetske kulturalne baštine.
Stvaraju mogućnosti,pogotovo mladima,da postanu “građanima Svijeta”,naročito u kontekstu novih globalnih pregrupisava-
nja,kao što su i Evro-atlantske integracije.

Evropska unija je fakat. I svakome koji je to shvatio,biće jasno da je jedna od glavnih integrativnih stepenica – znanje ova dva dominantna jezika.

Ne samo da su nam nužni kad pređemo “crtu”,nego će nam i svakim danom sve više trebati i kod kuće.

Sve čestitke gospodinu profesoru Rašidbegoviću i njegovim
učenicima.

STOP

svaka čast na uspjehu kako školi tako i Bakiru kao profesoru koji je omogućio mladim ljudima da iskorače korak dalje u obrazovanju…

NUKA

SVE MOGU DA TI UZMU ALI ZNANE NE,NA ZNANJU MOGU SAMO DA TI ZAVIDE.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x