Okončana prva faza projekta “Web marketing”

0 697

Iako činjenica govori da je zastupljenost žena u poslovnom i političkom segmentu društva drastično manja u odnosu na suprotni spol, njihova uloga ne gubi na značaju.

NIK_4807

Piše: Aida Avdić
Naprotiv, žene su još snažnije pokazati svoje sposobnosti da pored što su majke, supruge i domaćice mogu biti itekako od velike važnosti zajednici. Pored svih dnevnih aktivnosti u porodičnom domu one traže svoje polje i u poslovnom svijetu. Da je to tako govori i podatak da je sve više žena fakultetski obrazovanih.

Trenutno 457 njih je na Birou za zapošljavanje općine Lukavac koje vrtoglavo traže posao. Nažalost, tržište rada u BiH im ne daje toliko prostora da ga olako dobiju. Pored završene škole poslodavci veoma često traže radno iskustvo i dokaze o doedukaciji. Međutim, ni to nije prepreka već razlog više za iskazivanje spremnosti za rad i željom za znanjem koje iziskuje poslovni svijet.

NIK_4811

Da bi išli u korak s tim, žene na području općine Lukavac imale su jednu takvu priliku – steći znanje iz oblasti informacionih tehnologija. Pedeset nezaposlenih žena sa visokom stručnom spremom u općini Lukavac prošlo je prvi edukativni ciklus obuke iz oblasti računara u okviru implementacije projekta Društva za istraživanje i razvoj iz tuzle pod nazivom „Web marketing – prilika za zapošljivost žene u općini“.

NIK_4813

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije III“ kojeg finansira EU iz IPA fondova u iznosu od dva miliona eura. „Rezultati edukacije pokazali su da žene rade mnogo na povećanju svoje zapošljivosti, da su spremne prihvatit sva znanja, pa i da pored situacije koja je veoma teška traže posao“, kazala je Jasmina Ovčina, voditeljica ovog projekta povodom čijeg završetka je održana i press konferencija u Hotelu Lukavac.

Prema sprovedenoj anketi, 78 posto polaznica projekta smatra da će im stečeno znanje biti od koristi pri zapošljavanju. Možda je nekoj od njih ovo upravo i prilika, jer po završetku ciklusa neke polaznice, prema riječima Ovčine, imat će sastanak sa poslodavcima.

NIK_4816

Rifat Ejubović, šef poslovnice Biroa za zapošljavanje općine Lukavac pozdravlja ovakav projekat jer, kako on kaže, znanje je uvijek neophodno nadopunjavati i tražiti. Međutim, slika tržišta rada nije nimalo vedra, zbog čega monogi traže svoju poslovnu priliku van države.

Projekat se pokazao potrebnim i prvi dio realizacije prošao je očekivano, o čemu govore i statistički podaci, da je, kao što je rečeno, 78 polaznica izjavilo da će im ovaj projekat biti od koristi pri zapošljavanju, rekla je Amra Brkić ispred IMEL-a. Polaznicama će po završetku edukcije biti dodijeljen certifikat, još jedan dokaz da posjeduju sposobnosti koje se traže nadajući se da će dobiti bitku, da će dobiti posao.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x