Okončan projekat na deminiranju stambenih objekata na Vijencu

0 935

Radovi na deminerskom radilištu na lokalitetu stambenog odmarališta Vijenac, započeti 06.09.2010. godine, okončani su 11.novembra, kada je izvršena primopredaja radilišta.

Ovim projektom tretirana je površina od 17.028,00 m2, kojom prilikom su demineri uklonili 8 komada PMA 3, 2 PMA 2, 2 PPM-a i 5 komada NUS-a. Ovo je već drugi proekat deminiranja na području Općine Lukavac, fimansiran sredstvima Vlade Republike Njemačke.

Prvi, o kojem smo već izvijestili javnost, realiziran je na području MZ Orahovica, u zaseoku Badinovići, u ukupnoj površini od 14.454,89 m2., čime je omogućen pristup lokalnom vodovodu koji prolazi kroz korito orahovičke rijeke, kao i njegova rekonstrukcija.

Nakon deminiranja stambenog naselja na Vijencu, obezbijeđena je sigurna površina za kretanje 50-tak njegovih stanovnika, od kojih je desetoro djece školskog uzrasta. Oba projekta su realizirana u saradnji sa humanitarnom organizacijom “Handicap International“iz Sarajeva i izvođačem radova, organizacijom „Pro Vita“iz Mostara, a osim Vlade Njemačke, za finansiranje projekta, sredstva su obezbijeđena i iz općinskog budžeta u iznosu od 10.000,00 KM.

Općina Lukavac zajedno sa organizacijom „Handicap International“, sa kojom ostvaruje već dvogodišnju uspješnu sradnju na provođenju deminerskih projekata, planira i u 2011. godini, nove aktivnosti i projekte.

(Općina Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x