Održana sjednica OV Lukavac

Foto: Arhiv
0 504

U Sali Policijske uprave Lukavac u utorak održana je 43. redovna sjednica Općinskog vijeća Lukavac. Iako je prema najavama na dnevnom redu trebalo se naći ukupno 15 tačaka, prijedlog Odluke o odgođenom plaćanju vraćen je na doradu pa je razmatrano 14 tačaka dnevnog reda.

Foto: Arhiv

Između ostalog usvojen je Lokalni ekološki akcioni plan općine Lukavac za period 2012-2017 godina ( LEAP ). Podsjećamo, u predhodnih nekoliko mjeseci, građeni naše općine zajedno sa predstavnicima općinske administracije ocijenili su stanje okoliša na području Općine i dali određene sugestije, a sve u cilju unapređenja zaštite okoliša.

Posebna pažnja vijećnika bila je usmjerena na razmatranje i donošnje Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građeviske cijene m2 korisne stambene površene na području općine Lukavac. Prema ovoj Odluci prosječna cijena m2 korisne stambene površine na području općine Lukavac  iznosit će 850,00 KM.

Vijećnici su između ostalog razmatrali i donijeli Odluku o granicama i zonama gradskog građevinskog zemljišta i ostalog zemljišta na području Općine Lukavac. Pored ove usvojena je i Odluka o uslovima i načinu dodjele građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu, razmatrana je i usvojena, istina nakon duže rasprave, i Odluka o naknadi za korištenje građevisnkog zemljišta na području Općine Lukavac. Kako je istaknuto razlog za donošenje ove Odluke jeste upravo smanjenje nakande za korištenje građevinskog zemljišta a sve u cilju razvoja proizvodne i uslužne djelatnosti.

Općinsko vijeće razmatralo je i usvojilo Program uređenja građevisnkog zemljišta za 2012. godinu, a na 43 redovnoj sjednici OV Lukavac data je saglasnost JP Rad Lukavac na visinu cijena usluga koje su definisane Programom održavanja ulične rasvjete za 2012 godinu. Podsjećamo, izmjenama Odluke o komunalnim djelatnostima, održavanje javne rasvjete povjerava se JP Rad Lukavac za razliku od predhodnog rješenja kojim se predmetna djelatnost obavlja putem fizičkog ili pravnog lica odabranog putem Zakona o javnim nabavkama.

Bez diskusija  usvojen je i set Odluka imovinsko –pravne prirode. Riječ je o gubitku javnog dobra u općoj upotrebi kako bi se stvorila mogućnost pokretnosti pripadajućeg zemljišta, a usvojena je i Odluku o finansiranju pralamentarnih grupa u Općinskom vijeću Lukavac.

Vijećnici su razmatrali informaciju o postavljenim vijećničkim pitanjima, pokrenutim inicijativama za period 01.01 do 31.12 .2011. U pomenutom periodu Vijeće je održalo ukupno 14 redovnih, jednu tematsku i jednu vanrednu sjednicu na kojima je postavljeno 22 vijećnička pitanja i pokrenuto 28 inicijativa. Najaktivniji vijećnik u ovom segmentu bio je Izet Beganović, predsjednik kluba vijećnika SDP –a sa postavljenih 17 pitanja i 6 inicijativa.

Općinskom vijeću prezentovan je i izvještaj o rješavanju upravnih predmeta u upravnom postupku u 2011. godini prema kojem procenat rješavanja upravnih predmeta iznosi 63,56 % što je za 0,65 % manje riješenih predmta u odnosu na 2010 godinu.  Stanje je nešto bolje kada su u pitanju predmeti za koje se ne vodi upravni postupak gdje je procenat rješavanja  u odnosu na ukupan broj predmeta 95,86 %.

Na 43. redovnoj sjednici OV Lukavac podržana je i i inicijativa OV Kladanj vezano za implemantaciju Zakona o zaštiti životinja. Riječ je o inicijativi koju je OV Kladanj uputilo Vladi Kanatona a koja se odnosi na planiranje sredstava u Budžetu TK za 2012 godinu kako bi se vršila implentacija Zakona o zaštiti životinja na području svih općina TK.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x