Održana radionica „I ja mogu biti aktivan član društva“

2 610

„Rano prepoznavanje, dijagnostika i tretman djece u autističnom spektru“ tema je dvodnevnog Seminara održanog u organizaciji Udruženja građana djece sa posebnim potrebama „Mali svijet“ Lukavac u Lukavcu, s ciljem educiranja roditelja, nastavnika, odgajatelja i drugih stručnjaka koji su inače, njih oko 150, bili učesnici ovog naučno-edukativnog skupa.

seminar

Prema riječima stručnjaka predavača od velikog značaja je osposobiti akademsko i nastavničko osoblje, a prije svega roditelje,  za rano prepoznavanje i aktivno učešće u rehabilitacijskom procesu djece sa autizmom.

Nakon toga moguća je socijalizacija djece i kroz obrazovni sistem. „Dosada smo imali tretmane koji nisu intenzivni i nisu polučili adekvatne rezultate kakve djeca u autizmu mogu da postignu. Intenzivan tretman, koji je potreban, uključuje najmanje dvadesetipet sati sedmično i trebaju nam dvije do tri godine takvog tretmana a onda ćemo dobiti rezultate koji su zapanjujući. Ti rezultati ukazuju na obrazovanje djece u redovnom školskom programu“, rekla je Amela Ibrahimagić, profesorica sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli i predavač na seminaru.

Ova stručnjakinja napominje da su ključni znaci autizma smetnje u govorno-jezičkim sposobnostima i ovdje je neophodna uloga logopeda. Naime, prepoznavanje ne polazi od trenutka kada dijete počne razvijati govorne vještine, nego mnogo ranije, napominje primarijus Mirjana dr. Remetić, pedijatrica koja radi i sa djecom u autističnom spektru. Ključnu ulogu u prepoznavanju znakova u ranijoj dobi djece imaju roditelji, smatra Remetić:

„Roditelji su oni koji treba da primijete upoređujući svoje dijete sa drugom djecom u okolini da dijete ne ispunjava one razvojne miljokaze. Sa svojom sumnjom treba da se javi pedijatru nakon čega slijedi evaluacija da li je dijete u autističnom spektru“.

seminar1

Pored ostalih, ove stručnjakinje pokušale su teoretski ili praktično učesnicima približiti kako dijagnosticirati i tretirati djecu u autističnom spektru, zbog čega je važan ovaj skup, o čemu govori i Nevzeta Salihović, ispred organizatora seminara. „Sam naslov govori od kakvog je značaja ovaj seminar.

Autizam je poremećaj za koji je veoma važano da se otkrije u najranijem periodu i ukoliko se na vrijeme započne tretman djeca sa autizmom mogu se uspješno rehabilitirati i uključiti u redovnu školu, odnosno mogu se uključiti u društvenu sredinu kao aktivni članovi“, kazala je Salihović.

Seminar se održao u okviru projekta „Uspješnost rane intervencije kod djece u autističnom spektru predškolske i rane školske dobi“ finansiranog od strane Fondacije za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u Bosni i Hercegovini. Po završetku seminara prisutnima su dodijeljeni certifikati za učešće kao potvrda da su stekli jedan nivo obuke o prepoznavanju, dijagnosticiranju i tretmanu djece u autističnom spektru.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ismet

Da nije amira bajana u prvom safu ja mislim da bi sve ošlo u helać! Narod zna-bajan vidi.

ramo1

Vidi ovog Amira iz Gnojnice.Metar i jagoda ali taj bi se i u d… uguro samo da bude u centru paznje…Bolesno- Nema sta..

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x