Održana obuka za nastavnike razredne nastave

0 1.106

U OŠ “Lukavac grad“je od 23.10. – 25.10.2010. godine, održana obuka za nastavnike razredne nastave osnovnih škola „Lukavac mjesto“ i „Lukavac grad“.

Dio je to projekta pod nazivom “Unaprijeđenje inkluzivnog obrazovanja u Kantonu Tuzla“, u realizaciji Udruženja „Društvo ujedinjenih građanskih akcija – Duga“ iz Sarajeva, koje je u maju ove godine, potpisalo ugovor o realizaciji ovog projekta sa austrijskom organizacijom „Light for the world“.

Projekat, za koji je saglasnost dalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, a odabir općina i škola u kojima će se provoditi, urađen na prijedlog Pedagoškog zavoda Tuzla, trajat će 3 godine, sve do aprila 2013. godine sa ciljem unapređenja inkluzivnog obrazovanja u osnovnim školama, kroz edukaciju nastavnika i stručnih saradnika.

Teme trodnevne edukacije bile su: izrada, realizacija i procjena prilagođenih nastavnih programa, ometajuće i izazovno ponašanje učenika, funkcionalna opservacija, vrednovanje i ocjenjivanje učenika i stres menadžment i prevencija stresa i anksioznosti.

Planirano je da obuka nastavnika razredne nastave bude provedena u još tri osnovne škole u lukavačkoj općini i to u: OŠ“Dobošnica“, OŠ “Puračić i OŠ “Gnojnica“, nakon čega će edukatori raditi sa djecom sa posebnim potrebama uz mentorstvo stručnjaka. Projekat se, osim u Općini Lukavac, realizuje u još dvije općine TK, u Kalesiji i Živinicama, a namjera je da se u narednom periodu, osim obuke nastavnika razredne nastave, provede i obuka za nastavnike predmetne nastave.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x