Održana konferecija o provođenju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

0 872

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini juče je u Lukavcu organizovala konferenciju pod nazivom „Procesuiranje nasilnika i adekvatna zaštita žrtava“ Predstavnici policije, centara za socijalni rad, kantonalnog tužiteljstva, sudova za prekršaje, kantonalne komisije za jednakopravnost spolova i nevladinih organizacija sa područja Tuzlanskog i Posavskog kantona razgovarali su o problemima koji prate primjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, te nedostataku izricanja zakonom predviđenih zaštitnih mjera.

Kako je istakla Amra Hamidović, pravna savjetnica Misije OSCE-a u BiH: „Zakon o zaštiti od nasilja u porodici usvojen je u Federaciji BiH 2005. godine i podrazumijeva efikasan mehanizam zaštite žrtava nasilja putem izricanja zaštitnih mjera, kao što su udaljenje nasilnika iz stana, zabrana približavanja žrtvi, tretman odvikavanja od alkohola i opojnih sredstava te psiho-socijalni tretman“.
Nasilje u porodici jedan je od osnovnih vidova kršenja ljudskih prava i zato međunarodni standardi za zaštitu ljudskih prava zahtijevaju od država da preduzmu odlučne mjere, koje će osigurati odgovornost počinioca i zaštitu žrtve.

Nakon razgovora sa više od 75 ispitanika iz pravosuđa, policije, centara za socijalni rad, prepreke i razlozi za slabu primjenu zaštitnih mjera su očigledni. Većina službenika u nadležnim institucijama nije prošla odgovorajauću edukaciju o prirodi i specifičnostima nasilja u porodici, tako da oni ne mogu staviti provođenje zakona o zaštiti u odgovarajući kontekst.

Danica Pelemiš-Subotić
Službenica za odnose s javnošću
Misija OSCE-a u BiH

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x