Održana 26. redovna sjednica OV Lukavac

2 760

Na 26. redovnoj sjednici Općinskog vijeća koja je održana danas vijećnici su razmatrali 14 tačaka dnevnog reda.

Zgrada Općine Lukavac

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa predhodne sjednice bez diskusija i rasprava vijećnici su usvojili Odluku o tržnicama i pijacama na području općine Lukavac, odluku o obavljanju dimnjačarske djelatnosti, te odluku o održavanju javne rasvjete. Riječ je o komunalnim djelatnostima za koje su općine dužne da donesu propise kojima će se bliže regulisati obavljanje komunalnih djelatnosti. Usvojenim odlukama između ostalog definisana su načela, prava, obaveze i odgovornosti davaoca i korisnika komunalne usluge, kao i kaznene odredbe za prekršioce istih.

Za današnju sjednicu predložen je i Prijedlog Odluke o održavanju mezarja – groblja na području općine koji je na prijedlog predlagača usvojen kao nacrt, iz razloga što se pojedine stavke iz ove, kako je rečeno na današnjoj sjednici, osjetljive tematike trebaju doraditi i kvalitetnije regulisati, te je nadležnoj općinskoj službi dat rok od 60 dana za doradu.

Jednoglasno je od strane vijećnika podržana odluka o finansiranju parlamentarnih grupa, kojom je definisano da 60% od ukupnog iznosa raspoređuje parlamentarnim grupama, srazmjerno broju vijećničkih mjesta koje svaka partija ima u trenutku raspodjele.

Vijećnici su danas razmatrali i Izvještaj o radu Vijeća mjesnih zajednica u 2009. godini. U diskusiju sa prijedlozima i sugestijama uključili su se vijećnici Izet Beganović, Edhem Mufić, Jasminko Dugonjić i Tahir Begić, te je izvještaj usvojen uz zaključak da Služba za opću upravu i društvene djelatnosti do kraja 2010 godine predloži Opinskom vijeću imenovanje povjerenika u Mjesnim zajednicama u kojima nisu formirana Vijeća mjesnih zajednica nakon provedenih lokalnih izbora, te da se u Budžetu Općine Lukavac mjesnim zajednicama obezbijede optimalna sredstva za obavljanje njihove osnovne funkcije, da se normativno urede pitanja organa MZ i njihove nadležnosti, te da se utvrde kriteriji za raspodjelu sredstava mjesnim zajednicama koja su namjenjena za obavljanje njihove redovne djelatnosti i izgradnju infrastrukturnih objekata po njihovim prioritetima, kao i da se razmotri mogućnost imenovanja sekretara u mjesnim zajednicama.

Na današnjoj sjednici vođena je rasprava o stanju platana na području grada Lukavca. Platani se nalaze u gradu Lukavcu, odnosno u ulicama Septembarska i Patriotskog fronta, a pojedinačno se nalaze i na drugim lokacijama uže gradske sredine. Isti su zasađeni početkom 60-tih godina prošlog vijeka. Trenutno se u sklopu drvoreda nalazi ukupno 91 stablo u punoj dobi svoje fizičke zrelosti. Problem platana izuzetno je veliki i značajan. U tom pogledu kako se navodi u izvještaju, a što su vijećnici podržali na današnjoj sjednici je neophodno poduzeti adekvatne aktivnosti na razrješavanju ovog problema, odnosno, potrebno je preduzeti takve radnje koje bi platane dovele u optimalno stanje sa aspekta funkcionalne uloge i uticaja na okolinu odnosno produženja njihovog životnog vijeka.

Vijećnici Jasminko Dugonjić, Izet Beganović i Suad Salibašić između ostalog gvorili su o drvoredima i stablima u Mjesnim zajednicama Puračić, Poljice, Dobošnica koja takođe treba zaštititi, jer poznato je da u ovim mjesnim zajednicama dolazi do sječe istih od strane pojedinaca koji za ovo gnusno djelo još uvijek nisu kažnjeni. Vijećnik Hajrudin Spahić predložio je da sve mjesne zajednice upute prijedloge nadležnoj općinskoj službi o zaštititi pomenutih višegodišnjih stabala, dok je vijećnik Alaga Suljić naglasio da je prilikom radova na obrezivanju i oblikovanju krošnji neophodan maksimalan oprez uz stručni nadzor imajući u vidu da su drvoredi platana pluća našeg grada. Svi prijedlozi i sugestije prihvaćene su od strane vijećnika, dok je pomoćnik općinskog načelnika Edin Hamzić naglasio da će do početka radova koji su planirani u mjesecu februaru vijećnici biti upoznati, kao i sa prikupljenim mišljenjem stručnih lica.

Bez rasprava i diskusija usvojeni su i informacije o stipendijama i stipendistima za školsku 2009/10. godinu. Ukupno je dodjeljeno 81 stpendija učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima sa područja naše općine za koju je budžetom planirano 62.000 KM. Izvještaj o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola za školsku 2010/2011 god. Kada je u pitanju devetogodišnje obrazovanje u ovoj školskoj godini smanjen je broj učenika u odnosu na prošlu godinu, dok je urađenom analizom predhodnih godina znatno povećan interes za pohađanje srednje škole. Takođe je usvojena informacija o uspjehu u učenju i vladanju učenika osnovnih i srednjih škola za školsku 2010/11. godinu u kojoj je između ostalog navedeno da je i pored svih prisutnih problema u poteklom periodu postignuto dosta dobrih rezultata u svim oblastima, a prosvjetni radnici iz godine u godinu pokazuju svojim primjerom da se dobar rezultat može postići i pored teškoća u radu.

Na održanoj sjednici usvojeni su i akti imovinsko prave prirode.

Donesena je odluka o gubitku statusa javnog dobra u općoj upotrebi od 18.10.2010. godine uz prijedlog Komisije za statut i pitanja kao i prijedlog riješenja o utvrđivanju prava vlasništva u korist Senide Saletović iz Lukavca.

Na kraju sjednice postavljena su nova vijećnička pitanja i inicijative uz reagovanje kluba vijećnika SDP- a da se i pored obećanja za odgovore na sva postavljena vijećnička pitanja i inicijative za 23 sjednicu još uvijek ni jedan odgovor nije dostavio. Stav kluba vijećnika SDP bio je da se svi odgovori dostave do naredne sjednice u protivnom riješenja će tražiti mimo institucije.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Roditelj

Ma nek ste vi raspravljali o stanju platana u gradu,a o djeci MZ Lukavac Mjesto nek se brine neko drugi,niste se udostojili da razmotrite zahtjev roditelja koji je alarmantan.Sacuvajte vi zivote vasih PLATANA,a nasa DJECA nek i dalje idu u skolu ULICOM STRAHA tj.Barutnom ulicom,ma nek vam je na dusu,cuvajte vi svoje stolice a dusu ste prodali Hanibalu…SRAMOTA

MAJKA

Upravo tako,iako je nekoliko roditelja lično razgovaralo s načelnikom općine Lukavac o problemu ,,nove ulice”tj.ulica od Kadijine kuće prema Barotnom,a tkođe su upućeni pismeni zahtjevi kako od roditelja tako i od direktora O.Š.Lukavac Mjesto,o tim problemima i pitanjima nije se govorilo na sjednici O.V.,SRAMOTA SAMO PUSTA OBEĆANJA.Svima nama je jasno da su i platani važni i da su pluća našeg grada ,ali gospodo i naša djeca su najvažnija ,naš budući naraštaj ,naši budući doktori,profesori,naučnici,inženjeri itd.,zar ne bi trebali brinuti prvenstveno za njihovu sigurnost…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x