Održan trening na temu “Kako organizirati uspješan proces javnosti i imati koristi od istog”

0 2.544

U organizaciji Regionalnog centra za okoliš Sarajevo, 19. i 20. decembra 2011. u hotelu “Senad od Bosne” održano je dvodnevno predavanje na temu “Kako organizirati uspješan proces učešća javnosti i imati koristi od istog”.

Održan trening na temu "Kako organizirati uspješan proces javnosti i imati koristi od istog”

Predavanje namjenjeno stjecanju neophodnih vještina u dizajniranju i provođenju efikasnog procesa učešća javnosti, održano je u saradnji sa Federalnim Ministarstvom okoliša i turizma, a finasirano je od strane Ministarstva za okoliš, očuvanje prirode i nuklearnu sigurnost Republike Njemačke i Agencije za okoliš Republike Njemačke.

Sudionici treninga bile su nevladine organizacije – Centar za ekologiju i energiju Tuzla, EKO Zeleni Tuzlanskog kantona, Udruženje građana Plaže jezera Modrac Prokosovići, predstavnici lokalne samouprave – Općina Lukavac, te predstavnici Fabrike Cementa Lukavac (FCL) kao zainteresirane strane u dobijanju okolinske dozvole.

Održan trening na temu "Kako organizirati uspješan proces javnosti i imati koristi od istog”

Glavni ciljevi treninga bili su podrška vladinim službenicima i drugim učesnicima u procesu odlučivanja u oblasti zaštite okoliša u razumijevanju značaja učešća javnosti i usklađivanju sa postavljenim zahtjevima; Obuka vladinih službenika u dizajniranju procesa i usavršavanju vještina u provođenju procesa, kako bi se efikasnije uključila javnost i civilno društvo u procese odlučivanja u oblasti okoliša; Pomoć pri istraživanju koristi i izazova u uključivanju interesnih strana; Podrška pri uspostavljanju pilot-procesa učešća javnosti u spaljivanju alternativnih goriva u Fabrici cementa Lukavac i podrška u njegovom provođenju.

„Ovim programom obuke zainteresiranih strana u procesu dobijanja okolinske dozvole prije svega želimo stvoriti atmosferu zajedničkog djelovanja po pitanju izdavanja okolinske dozvole. Suština je da smo svi jedan tim i dio procesa remedijacije prostora u kome se nalaze određeni senzitivni zagađivači. Prije svega tu mislim na Fabriku cementa Lukavac, koja je polučila izvanredne rezultate samim tim što je uložila velika sredstva i napore u zaštitu okoliša.
Dobijanjem okolinske dozvole stvara se ambijent povjerenja u smislu da se u cjelokupan proces uključuju građani, odnosno nevladin sektor, lokalna zajednica putem Općine i mjesnih zajednica i operator koji dobija okolinsku dozvolu. U cijelom tom procesu se prezentiraju svi oni zahvati koji su potrebni da bi proizvodnja zaista bila ekološki prihvatljiva“, rekao je Mladen Rudež, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

(Sponzorisani članak)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x