Od 15.novembra obavezna zimska oprema! Kazne od 40KM do 5.000KM

1 619

S ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podsjeća vozače motornih vozila, da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BIH broj 13/07), propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15.novembra do 15.aprila.

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući

lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Imajući u vidu gore navedeno, službenici policije MUP TK-a će kontinuirano provoditi pojačane mjere prilikom kontrole učesnika u saobraćaju, s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.

Za nepridržavanje navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne koje se kreću u rasponu od 40,00 KM za fizička do 5 000 KM za pravna lica.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TuzlaK

samo kad ga udaris po dzepu ga mozes naucit da sljedeci put ima i vise od Zimske opreme ….

i mene isto tako .. ako nemam sto treba odma kazna bez ikakve price A necu rec …..

kako pise tako i radit ….
ali je najgore to sto oni nesmiju da zaustave BMW-a ili Audi ili Passat ili neko drugo bjesno auto bez obzira imalo ili nemalo opremu … vec zaustavljaju samo narod koji voza Golfa 2 ili ostala auta koja su starija od 20 godina …. e to je nasa realnost i svakodnevnica ….

ako zakon vazi za mene vazi i za njega i to bez pogovora ….

pozdravvv …

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x