Od 1. juna tromjesečni recepti za hronične bolesnike

0 553

Poslanici Skupštine TK iznijeli su na današnjoj sjednici brojne primjedbe na račun Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, na način kreiranja esencijalne liste lijekova, izdavanje recepata i mnogobrojne probleme koje su pacijenti na području TK, imali tokom protekle godine.

Poslanici su kritikovali, ali ipak jednoglasno podržali i usvojili izvršenje Finanasijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2010. godinu. Usvojen je, između ostalog i Izvještaj o radu Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

Od 1. juna ove godine, stabilni hronični bolesnici sa područja TK koji imaju zdravstveno osiguranje, moći će od svojih ljekara dobiti tromjesečni recept za izdavanje lijekova sa esencijalne liste, kao i terapiju. Time će se izbjeći nepotrebni dolasci i zakazivanje pregleda samo radi uzimanja recepta, ali i samnjiti gužve u ambulantama porodične medicine. Ovakvu odluku usvojili su poslanici Skupštine TK, koji su jednogolasno podržali Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2010. godinu.

Iz Zavoda ističu da propusta sigurno ima, naročito kada su u pitanju esencijalne liste, ali i da Zavod zdravstvenog osiguranja ne može jedini uticati na promjene u ovoj oblasti. Sredstva koja se ostvaruju za finasiranje prava iz zdravstvenog osiguranja ostvarena su u 2010. godini u iznosu od oko 184 miliona KM, što je za 3, 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a za 3, 03 manje u odnosu na planirana sredstva.

Iz Misnistarstva zdrvstva TK najavljuju pojačanu kontrolu izdavanja recepata i potrošnje lijekova u apotekama, jer je ustanovljeno da, uprkos stalnoj nestašici recepata, oko 10 posto ih se iz raznoraznih razloga ne realizira. Kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe komisija za kreiranje esencijalne liste biće proširena i podnosiće redovni izvještaj o svom radu nadležnim institucijama.

 

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x