Očekuje se novi rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u TK

1 2.619

Na području općine Tuzla od rata do sada izgrađeno je oko 8.000 bespravnih objekata, većina njih je u procesu legalizacije na onim mjestima gdje to zakon dopušta, međutim i dalje se ne može graditi na dijelovima gdje zakon to zabranio, a najbolji primjer je put prema bolnici “Gradina” gdje se već počelo sa rušenjem bespravnih objekata.

Po broju izgrašenih bespravnih objekata, prednjači Tuzla a u stopu je slijede Općine Živinice i Lukavac. Iako se očekuje produženje roka za legalizaciju, općinske inspekcije i dalje nastavljaju raditi svoj posao.

Veliki broj bespravno izgrađenih objekata nalazi se upravo na području Tuzlanskog kantona. Takvi objekti godinama su tema o kojoj se priča, ali konkretno se ništa ne poduzima. Obično se takve priče pokreću kada se aktuelizira problem klizišta u TK, ali tada se sva priča i završava. Mnogi su gradili objekte na ne dozvoljenim mjestima, nemajući čak ni osnovne dozvole za gradnju, u nadi da će tako do vijeka i ostati. Međutim rok za legalizaciju je istekao, čeka se novi, a do tada općinske inspekcije su već počele da ruše bespravno izgrađene objekte.

U cilju rješevanja ranije razmatrane problematike, kao što je bespravna gradnja na području općine Lukavac, Služba za inspekcijske poslove Općine je predložila mjere koje uključuju sačinjavanje plana aktivnosti urbanističko-građevinske inspekcije koja bi sa zaposlenicima Službe za urbanizam, prostorno planiranje, geodetske i imovinsko-pravne poslove, trebala snimiti kompletno stanje po ulicama, prema dinamici koju je sačinila građevinsko-urbanistička inspekcija.

Javnost je podijeljena. Jedni suosjećaju s bespravnim graditeljima koji su uložili mnogo novaca za rješavanje svojih nužnih stambenih potreba. Općinske vlasti, medjutim, nastoje legalizirati bespravno izgrašene objekte, jer bespravna gradnja ugrožava javni interes, interese zajednice.

(SodaLIVE/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lexaurin

Cuj furke i sta sad ? Mislim apsurdno mi je to da je neko gradio objekat bez papira, ovo mi lici na neku muljazu kako ja vidim.
Ja licno se ne bi upustio u bilo kakvu gradnju bez svih potrebnih papira za to al eto… vidjecemo sta ce biti.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x