Obustavljeno korištenje vakcina DiTePer-IPV i HIB

0 839

Još traje istraga o uzroku smrti šestomjesečne bebe u Lukavcu, koja je preminula nakon što je primila vakcinu diteper-IPV i HIB. Obdukcija nije dala odgovor o uzroku smrti, čekaju se rezultati ispitivanja koje će potrajati slijedećih desetak dana.

Dom zdravlja Lukavac

Zavod za javno zdravstvo u međuvremenu je privremeno obustavio korištenje ove vakcine u Federaciji.

U lukavačkom Domu zdravlja beba je pregledana oko 10 sati, a zatim je primila treću redovnu vakcinu. Bila je zdrava, potvrđuju i u obitelji Begić, ali i Domu zdravlja. Zaspala je oko 20 sati i 30 minuta bez ikakvih naznaka da nešto nije uredu.

Obaviješteni su policija i tužiteljstvo, izvršena je obdukcija, a u javnosti se nezvanično govorilo da je bebinu smrt uzrokovala vakcina. U Domu zdravlja kažu da oni pod propisanim uvjetima tzv.“hladnog lanca“ preuzimaju sve vakcine koju nabavljaju federalni organi.

U domu obitelji Begić Edinine fotografije. Uz roditelje je i njen stariji brat Edin. Bol za izgubljenim djetetom, ali i poruke da ne žele presuđivati prije nego stignu rezultati svih analiza. Da bi se završila dodatna ispitivanja, potrebno je desetak dana. Tada će se definitivno znati zašto je beba Edina Begić živjela samo 6 mjeseci.

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x