Na našoj općini još nema oboljelih od virusa H1N1

0 623

domzdraavljaU lukavačkom Domu zdravlja do sada se nije javio nijedan pacijent sa simptomima virusa gripe H1N1.

Mobilni tim na čelu sa šeficom Elmedinom Memić, specijalistom epidemilogom, do sada je jedino posjetio dvije djevojčice koje su išle na ekskurziju i boravile u istom autobusu sa dječakom iz Tuzle koji je bio zaražen virusom pomenute gripe. Nakon uzimanja nalaza i laboratorijske obrade istih ustanovljeno je da su djevojčice zdrave i da nemaju virus gripe A.

Mjesta za paniku nema, ali iz Doma zdravlja Lukavac savjetuju oprez. Preporučuju konzumiranje namirnica koje sadrže vitamin C i da se što veća pažnja posveti ličnoj higijeni, prije svega ruku. Isto tako, savjetuju i izbjegavanje i boravak na mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi.

Koji su simptomi svinjske gripe ?

Prvi simptomi svinjske gripe slični su i običnoj gripi, a to je temperatura – nagla pojava 38 stupnjeva Celzijevih ili više, a obično se pojavljuje u kombinaciji s dvama ili više sljedećih simptoma, naglim kašljem, glavoboljama, umorom, osjećajem hladnoće, bolovima u zglobovima i mišićima, proljevom, upaljenim grlom, kihanjem, curenjem iz nosa i gubitkom apetita.

Šta ja mogu da uradim DA BI SE ZAŠTITIO ?

Vi možete smanjiti, ali ne i potpuno ukloniti rizik od dobijanja i širenja virusa svinjske gripe slijedećim koracima:
– uvijek prekrijte nos i usta maramicom za vrijeme kašljanja ili kihanja
– korištene maramice pažljivo uklonite, i operite ruke
– radite na učestalom prakticiranju higijene, npr. perite ruke često sapunom i toplom vodom kako bi umanjili rizik prenošenja virusa sa ruku na lice ili na druge ljude
– čistite često čvrste površine, poput ručki na vratima, običnim sredstvima za čišćenje.
Ujedno se trebate pripremiti i za slijedeće:
Dogovorite se ko će vam biti prijatelj koji će vam pomoći u slučaju da se razbolite. Taj prijatelj vam može donijeti sve potrebne namirnice ili lijekove, tako da vi ne morate izlaziti vani i širiti infekciju među drugim ljudima.
Osigurajte da vam termometar bude u blizini.
Osigurajte dovoljnu količinu napitaka, preparata protiv gripe i sl., kao i lijekova koji bi vam mogli pomoći u slučaju da se inficirate svinjskom gripom.

ŠTA DA URADIM AKO SUMNJAM DA IMAM SVINJSKU GRIPU ?

Preporučljivo je da osobe sa simptomima bolesti vlastitim prijevozom otiđu na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice ili zdravstvene ustanove. Ako je opće stanje bolesnika vrlo teško, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Nikako se ne preporučuje odlazak u zdravstvene ustanove javnim prijevozom jer bi to moglo pridonijeti širenju  virusa. Pri transportu do bolnice bolesnik treba nositi kiruršku masku radi smanjenja širenja uzročnika bolesti.
(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)
0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x