Obilježena 21. obljetnica osnivanja HVO na općini Lukavac

0 775

U Organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domoviskog rata HVO općine Lukavac, u subotu 24.8.2013. godine održana je 21. obljetnica osnivanja HVO na općini Lukavac.

hvolukavac3

Pored toga što je ovo prvi put da se na neki način obilježi datum osnivanja HVO na općini Lukavac, važnost obiljažavanja leži u činjenici da je postrojba HVO dala veliki doprinos u obrani prostora, kako u svojoj zoni odgovornosti u općini Lukavac, tako i na brčanskom ratištu, i što se posljednjih godina na manifestacijama obilježavanja obrane Lukavac doprinos ove prostojbe ignorira i prešućuje.

Cilj osnivanja HVO na općini Lukavac je obrana od agresije kako prostora gdje žeive Hrvati, tako i prostora općine Lukavac i cjelokupne Domovine Bosne i Hercegovine.

Ojačana Satnija Prima formacijski je pripadala 115 HVO brigadi Tuzla, ali je sa Općinskim štabom TO Lukavac i 117 lukavačkom brigadom Armije BiH imala izuzetno dobru i korektnu suradnju. Nerjetko se dešavala da su ove dvije postrojbe držale zajedničku crtu obrane. Posljedica sukoba HVO i Armije BiH na prostoru središnje Bosne i odluke predsjedništva R BiH od 28. 12 1993. godine je završetak ratnog puta Satnije Prima, kao i 115. HVO Tuzla, 10. 01. 1994.godine. Pripadnici postrojbe Prima nastavljaju braniti svoju Domovinu u samostalnoj postojbi Bistarac i 108. brigadi HVO Brčko Ravne.

Zahvaljujući mudrosti i toleranciji tadašnjeg političkog i vojnog vodstva na obje strane na našem prostoru su izbjegnuti sukobi između Armije BiH i HVO. Takođe je poslana poruka mladim da koristeći mudrosti i iskustva tadašnjih generecija nastave „borbu“ za ekonomski razvoj i prosperitet općine Lukavac i cijele domovine BiH, istaknuto je na druženju sa veteranima postrojbe.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x