Obavijest za vozače

1 1.115

Podsjećamo vas da će se shodno odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, od 15. novembra, početi primjenjivati zimski režim u odvijanju saobraćaja, što podrazumijeva obavezno posjedovanje zimske opreme na vozilu.

Ilustracija

Član 4. „Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima“ propisuje da se pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Napominjemo da su za nepridržavanje nevadenih normi predviđene novčane kazne koje se kreću u rasponu od 40,00 za fizička do 5000,00 KM koliko je predviđeno za pravna lica.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Marshall_M

Malo mi je ovo čudno. Za putnička vozila (do 3500 kg) zimske gume na svim točkoviva, teretna vozila samo na pogonskim.
Možda se ja nerazumijem dovoljno.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x