Novi crni rekord u svijetu po broju novozaraženih u jednom danu, Izrael ide u “zatvaranje”

0 369

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je o rekordnom porastu broja novozaraženih osoba koronavirusom u svijetu u jednom danu, s ukupnim rastom od 307.930 za 24 sata. Najveći porast zabilježen je u Indiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, prenosi Guardian. Broj umrlih porastao je za 5.537 na ukupno 917.417.

Indija je prijavila 94.372 nova slučaja, slijede SAD sa 45.523 nova slučaja infekcije i Brazil sa 43.718. I SAD i Indija prijavile su više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, a Brazil 874 izgubljena života u protekla 24 sata.

Prethodni crni rekord u jednom danu iznosio je 306.857 novozaraženih (6. septembra). WHO je 17. aprila prijavljeno rekordnih 12.430 smrtnih slučajeva.

Indija predvodi u svijetu po broju novih dnevnih slučajeva i postigla je globalni rekord prošle sedmice sa 97.570 slučajeva prijavljenih u jednom danu, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

U nekim dijelovima Indije medicinski kisik postaje teško pronaći jer ukupan broj zaraženih u toj zemlji prelazi 4,7 miliona slučajeva, a samo su Sjedinjene Američke Države zabilježile više slučajeva – 6,5 ​​miliona.

Treba istaći da broj novih slučajeva u SAD-u pada, a WHO govori o padu za oko 44% s obzirom na to da je 16. jula registrovano 77.000 novih slučajeva u jednom danu. Slučajevi u Brazilu također su u padu.

Uprkos velikom broju novozaraženih, američki predsjednik Donald Trump održao je u nedjelju predizborni skup u Nevadi u zatvorenom prostoru, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika da se ne održavaju veliki skupovi u unutrašnjostima objekata. Mediji izvještavaju da su okupljeni sjedili jedni blizu drugih, a mnogi nisu nosili ni maske.

U međuvremenu, Izrael ulazi u trosedmičnu blokadu širom zemlje koja započinje u petak nakon izbijanja novih slučajeva u drugom valu, rekao je u nedjelju premijer Benjamin Netanyahu. Izrael je tako postao prva zemlja u svijetu koja je ponovo uvela strogo “zaključavanje”.

Jedna od svijetlih vijesti na globalnom nivou bila je Victoria, australijska žarišna država, koja je u ponedjeljak prijavila 35 novih slučajeva, što je najniži dnevni porast infekcija od kraja juna.

U Melbourneu je skraćen noćni policijski čas za sat vremena, a period koji ljudi mogu provesti vani povećan je na dva sata.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x