Naša Stranka: Izmiriti dug općine volonterima

7 574

Svjedoci smo bili proteklih dana najave uskraćivanja podrške općine Lukavac u finansiranju rada mladih volontera.

nasa_stranka_logo
U vrijeme opće nezaposlenosti program volontiranja je ostao kao simbolična nada obrazovanim mladim građanima općine da neproduktivni boravak u svojim domovima zamijene barem volonterskim radnim odnosom. Općina je u okviru svog programa sufinansirala rad volontera iznosom od 150 KM mjesečno, što je bilo dovoljno tek da djelimično pokrije troškove koje mladi imaju radeći bez bilo kakve druge naknade. Mjesecima se već ne isplaćuju ove naknade, da bi općina Lukavac od 1. novembra ukinula potpuno ovaj vid volontiranja.

Općionski odbor Naše stranke Lukavac osuđuje budžetske rezove koji se u prvom planu prave na volonterima. Upućujemo podršku volonterima u njihovim zahtjevima za isplatu prispjelih obaveza, kao i budućim volonterima kojima ne bi trebalo uskratiti barem ovaj simboličan vid radnog angažmana.

Nakon burne reakcije koju je ova vijest izazvala u javnosti i među volonterima, zvaničnici općine Lukavac najavilu su da će općina ispuniti svoje obaveze, odnosno da će biti isplaćene minimalne sibolične naknade volonterima „čim novčana sredstva budu dostupna“.

U toku je izrada i usvajanje budžeta općine Lukavac za narednu godinu, te će veoma brzo biti jasno radi li se o olako datom obećanju. Općinski odbor Naše stranke Lukavac očekuje da se već u prvom prijedlogu nacrta budžeta planiraju i sredstva za isplatu potraživanja volontera koja su uskraćena u tekućoj godini.

Očekujemo od Općinskog vijeća da izmiri obaveze prema sadašnjim volonterima, kao i da mjere štednje fokusira na smanjenje administrativnog aparata, javne potrošnje i efikasnije punjenje budžeta eliminsanjem sive ekonomije i razvojem privrede na općini.

(Naša Stranka Lukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
majaba

hahahah seljacka niska politika,izmirite im vi ako mozete..

cuj ovog "majaba"

sta ima nacelnice nisam Vas prepozno… 😛

komsinica

Pamet u glavu djeco nista se ne radi dzaba,nas je unistilo fala ti za pomoc,nema pomoci dzaba ni humanitarne organizacije ne rade dzaba.Zaboravite na te pare a u buduce pare unaprijed ko na SICKOM.

edo

do kada cemo se baviti dnevnom politikom ?

Zippo

“Naša stranka”
Ako hoćete da privučete pažnju Lukavčana i ugraditi se u sistem, onda pokušajte sa onim klasičnim pričama koje oni upijaju kao što su rješavanje zagađenosti, poboljšanje sigurnosti, otvaranje novih radnih mjesta…
Jer volontera nema mnogo a ostale ljude ta priča o volonterima uglavnom ne zanima.

RED BERET

Raskrinkati zemljisnu mafiju u Lukavcu,ko je i kako,od kojeg novca,s kim u talu kupovao opstinsko zemljiste i gradio objekte…Evo primjera…U parku preko puta hem. skole…Od stanice,pa duz Trga Bremena one zgradice sto su nikle,a prije rata ih nije bilo,vlasnici su….pogodite ko…Mnostvo je primjera uzurpacije zelenih povrsina i nelegalne gradnje,pa i centrala sda u lukavcu je takav primjer.Eto prilike da se novinari,gradjani i pravosudje dokazu.Dakle,bilo bi novca koliko se ne moze ni potrositi da nije bilo kriminala kog sam gore pomenuo,a nacelnik je sve znao,pa kaze da nema novca za volontere.A kada njeg pominjem,zaninljivo je to sto je on,kao nacelnik,nedavno kupovao opcinsko zemljiste po Lukavcu.Ako neko zna da li je to sukob interesa,neka nam kaze,ja sam dovoljno rekao…Pa narode,birali ste…

mire

Ta prica sa volonterima je bruka i sramota. Ljudi su se skolovali da bi im neko odredio 150KM a ni to im nisu dali stto su posteno zaradili. to je samo iskoristavanje radne snage. a skoro su primali pripravnike u opstini ne znam sta je sa tim kako ce njih placat.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x