“Najviše povratnika na području općine Lukavac”

3 697

Intenzivniji angažman i podrška projektima održivog povratka bio je tema današnjeg sastanka potpredsjednika Republike Srpske Enesa Suljkanovića i premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.

Sa današnjeg sastanka

„Perspektiva Bosne i Hercegovine sigurno leži u održivom povratku svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira da li se radi u povratnicima u Tuzlanski kanton ili Republiku Srpsku“ izjavio je na današnjem sastanku potpredsjednik Suljkanović, te dodao da je proces povratka u oko 90% slučajeva već završen, ali da povratnici koji su se vratili na svoja ognjišta sada trebaju podršku svih nadležnih institucija kako bi tu i ostali.”

Sudionici sastanka su se posebno osvrnuli na stanje povratka na području općina Doboj Istok i Gračanica, gdje već postoji spremnost Načelnika Općine Doboj da se zajedničkim sredstvima i projektima pomogne povratnicima koji su se vratili u rubna mjesta i granične zone između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski kanton svake godine u Budžetu odvaja značajna sredstva za projekte povratka, a ove godine radi se o iznosu od oko tri miliona konvertibilnih maraka i on je približno jednako raspoređen za podršku povratku u Republiku Srpsku i Tuzlanski kanton. I pored ovih izdvajanja za intenzivniji i održiviji povratak potrebno je ipak znatno više sredstava i snažnije uključivanje entitetskih i lokalnih nivoa vlasti, složili su se učesnici današnjeg sastanka.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je izrazio zadovoljstvo i optimizam zbog izražene spremnosti da se zajedničkim djelovanjem i usklađivanjem projekata zajedničkim sredstvima ciljano pomogne onim ljudima koji su se vratili i izražavaju spremnost i želju za trajan povratak. „Mi u Tuzlanskom kantonu imamo oko 9.000 povratnika, od čega najviše na područje općine Lukavac, a u fokusu naših budućih aktivnosti treba biti stvaranje takvog okruženja gdje će ljudi koji se vrate imati mogućnost zaposlenja i stvaranja novih materijalnih dobara, a samim tim i uslova za ostanak“ riječi su premijera Čauševića.

Osim projekata povratka na području Gračanice i Doboj Istoka, na današnjem sastanku bilo je govora i o povratnicima Srbima na područje opštine Kalesija, kao i Bošnjacima povratnicima u Koraj u Republici Srpskoj, te je dogovoreno da zajedničke delegacije obiđu ova mjesta i u direktnom kontaktu sa povratnicima ostvare uvid u stvarne potrebe ove populacije.

Današnjem sastanku osim premijera Čauševića i potpredsjednika Suljkanovića, prisustvovali su Mirsad Đapo, delegat u Vijeću naroda RS i savjetnik potpredsjednika Alen Petković, te ministrica obnove, razvoja i povratka TK Dijana Bilanović i ministar za rad i socijalnu politiku Sead Hasić.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
slobodan nikic

U Smolucu pogotovo je dobar odrziv povratak.Vratilo se svih troje ili obadvoje.

Za Harisa

Ko ih je tjerao da odlaze ? Mogli su ostati i Bosnom se zvati .

prorok

Kako izgleda necete se ni vise Bosnom zvati.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x