Najmanje upisanih učenika na opštini Lukavac!

11 1.142

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola za školsku 2010/2011. godinu.

Elektro-mašinska škola Lukavac

U prvi razred devetogodišnje osnovne škole u Tuzlanskom kantonu upisano je 4 554 učenika od čega je 2 227 ili 48,90% djevojčica i 2 327 ili 51,10% dječaka.

Najveći obuhvat upisanih učenika u prve razrede zabilježen je u općini Tuzla gdje je upisano 978 učenika ili 21,47%. Najmanje učenika upisano je u Teočaku 62 ili 1,36% od ukupnog broja a gotovo isti broj upisanih učenika je i u Lukavcu.

U odnosu na prošli školsku godinu ove godine upisano je 156 prvačića više ili za 3,42%. Najveći porast upisanih učenika zabilježen je u općini Sapna za čak 25,4%. Najznačajnije smanjenje učenika zabilježeno je u Teočaku i Lukavcu od 11%.

Upisani učenici prvih razreda raspoređeni su u 219 odjeljenja.

U srednje škole u Tuzlanskom kantonu u ovoj školskoj godini upisano je 7 445 učenika što je za 1 154 učenika više u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Ko je kriv za ovo stanje na našoj opštini? Zabrinjavajuće je da Lukavac, kao druga opština po veličini na Tuzlanskom kantonu ima najmanje upisanih učenika u prvi razred.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Damir

Po meni ovo nije zabrinjavajuće. Bilo bi da u gradu imamo normalnu vlast, vlast koja bi se brinula o svojim građanima, vlast koja nebi samo mislila kako da izgradi puteve po selima, vlast koja zanemariju probleme PRLJAVE vode koju plaćamo kao PITKU, vlast koja zanemariju problem VAZDUHA u gradu, vlast koja poskupi cijene grijanja u vrijeme KRIZE, vlast koja je u sprezi sa kriminalcima i narkomanima…

I ZASTO da misle o smanjenom broju upisanih u skole?? Manje u skolama – vise u nasim domovima i na ulicama. Ovim cemo dobiti veci broj narkomana i lopova. A zaboravi reci, ovu SDA – ZABiH vlast ne brine ni problem VELIKOG BROJA NARKOMANA I LOPOVA u našem gradu!

Realist

Ovo je zabrinjavajuće.Trend smanjenja broja djece mora stati!!!Hoćemo li to izumrijeti kao narod?!Država je kriva jer nema razvoja ekonomije i mladi lukavčani masovno napuštaju Lukavac i općinu,a i ovi koji ostaju isto to planiraju jer nemaju od čega živjeti ovdje.Je li SDA ovako štiti bošnjačke nacionalne interese??Kada će se po četi sa po ticajem malih i srednjih preduzeća i kada će vlada TK donijeti zakon o stimulisanju porođaja??Moraju biti dječiji doplatci…,bez toga ćemo izumrijeti…..

Denal

Jeste zabrinjavajuce, ali valjda je u pitanju slucajnost za ovu godinu i da slijedeci upis bude barem duplo veci

"ostali"

Zabrinjavajuce je to sto je na planeti blizu 7 milijardi pripadnika “homo sapiensa”.Sta bi tu moglo bit’ zabrinjavajuce.Jedino vjerskim poglavarima i vladama svih robovlasnicko-kapitalistickih zemalja,jer im se smanjuje stado za poreze i buduce ratove koje izazivaju kroz citavu istoriju.U “drzavi” BiH koja broji 3-4 miliona stanovnoka,70% je na rubu egzistencije a oni bi da se radja jos i jos.Vladajucim strukturama i religijama je uvijek potrebno roblja i hamala .A skolstvo ionako nije u redu u svim segmentima(kod Balkanskih plemena).

bosna

Ovo je dobro šta će nama poticaji kada nema posla? Ovako ako nastavi jedni ce otici u pemziju, a drugi ce imati posao. Prirodna selekcija.

Meho

Cuj ko je kriv sto nema prvacica?Pa rode donose djecu,zar nije tako?
Salu na stranu.Zasto je takva demografska slika,to trebaju kvalifikovani i zato zaduzeni iz opstine da analiziraju i objasne.Mozda lukavacka opstina stari?Mladi odlaze u druge krajeve ,tamo traze posao,tamo zasnivaju porodicu i tamo se radjaju djeca?!Nekome +,nekome -…To je kao u nogometnom klubu,gdje se niko ne brine za podmladak.Jednog dana ce to i ,,veterani” da osjete na svojoj kozi.Bilo bi lijepo ako neko napise brojku na nivou BiH,da li je manje upisanih prvacica u cijeloj drzavi ove godine u odnosu na prethodne godine!

soda.ba

@realist,
eto onima sto se brinu o bosnjcakim interesima i trebaju takvi kao ti, i ti, mescini, nisi bio upisan u prvi razred pa otud tolika ocita nepismenost u postu od par recenica.

Daj uho svakome, malo kome glas

@ soda ba

Hehehe… Ti mu pises o pismenosti. Sta znaci “mescini”? Da nisi mozda htio da napises: ” meni se cini”…

otpisani

Cuj komentara-vlast kriva.Kolko znam ovi prvacici kad su rođeni,nije bila ova vlast.Eto vam sad prilike da “pravite” prvacice,komunisti su dosli na vlast.Vlast kriva za narkomane,ama nek mi neko navede samo jedan primjer da je narkoman a da mu BABO nije ili intelektualac ili je u Avganistanu ili u Iraku.Normalan narod normalno odgaja svoju djecu…

mujcinovic

ipak su sex i obrazovanje u tijesnoj vezi…

Za Harisa

Sve dok beJe lud zbunjenog – imat će mo jalov sex .
P.S Kriv je između ostalih i Jovo sa Rosulja .
Lud sam materemi a Bakir mi djeluje zbunjeno .

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x