Nagrade GIKIL-u za svjetske standarde poslovanja

5 695

Lukavački proizvođač koksa GIKIL Global Ispat koksna industrija već niz godina provodi TPM metodologiju standardizacije poslovanja, u tijesnoj suradnji sa stručnjacima iz Japana.

Cilj dugogodišnjih usavršavanja sistema poslovanja je povećanje produktivnost rada, što će u konačnici rezultirati dobijanjem TPM nagrade za konzistentnost. TPM metodologija podrazumijeva otklanjanje određenih propusta u poslovanju, sistematski po funkcijskim jedinicama kompanije. Uz pomoć TPM metodologije aktivnosti u okviru kompanije koje nemaju vrijednost, definišu se i kasnije eliminišu, otklanjanjem tih gubitaka povećava se profitabilnost kompanije. Da bi se došlo do saznanja koliko se po principima TPM-a napredovalo te pomoglo u daljem usavršavanju principa poslovanja, ovih dana je u GIKIL-u boravio japanski konsultant Takshi Sagae Sana.

GIKIL je jedina koksno-proizvodna kompanija u cijelom svijetu, koja je izvan Japana, dobila prestižnu nagradu za uspješno realiziranu prvu fazu – nagradu za odličnost. Sljedeći korak jeste da se ostane konzistentan onome što se dosada postiglo.

Kako su istakli iz GIKIL-a konsultant Takshi Sagae Sana u kompaniji je boravio kako bi pomogao da se izvrši evaluacija svega do sada urađenog. Naime, postoji master plan da GIKIL postane kompanija na svjetskom nivou i da bi se dosegnuo najveći nivo, bit će potrebno od 6 do 8 godina. Prema Japanskoj metodologiji ukupno je pet faza koje vode do statusa kompanije, odnosno da kompanija dobije svjetski renome.
Nakon što je konsultant Takshi Sagae Sana poslušao prezentacije lidera TPM timova, kao i prezentacije unutar samih fabrika, istakao je:
– Nivo razumijevanja TPM-a u GIKIL-u je generalno znatno veći i jako sam sretan zbog toga. Vi zaista radite izvanredne stvari i očekujem da ih nastavite raditi i u budućnosti, rekao je gospodin Takashi Sagae San prilikom svog završnog izlaganja. Tom prilikom čestitao je i generalnom direktoru GIKIL-a Guntupalli Jagannadhamu na nagradi “Najmenadžer 2010. godine u BiH ”, kao i GIKIL-u koji je proglašen “Najkompanijom u BiH za 2010.godinu”.

Generalni direktor GIKIL-a Guntupalli Jagannadham je istakao da je definitivno pređen veliki put u razumijevanju TPM metodologije u kompaniji, te da se ta ista metodologija primjenjuje u svakodnevnim poslovima.

(SodaLive.ba/BMG)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
@Za Harisa

CESTITAMO! Ma sta bi mi bez naseg ministra industrije koji je ovako lepo posao zavrsio! N A S ministar nasa ZA GRA BIH Stranka 100% moje! A da Japanac nije ovjeri zertifikat ja bi zamolio Alkalaja da vrati sve Kineze u Japan odakle su i dosli! Samo mi nesto nije bas, eto i Kaizen je japanska rabota pa Toyota napravi gesku, prava sitnica. Halo Bing! Kao brat?

TuzlaK

gdje li je sad onaj sto smo komentarisali da se GIKIL treba da zatvori zbog necega nesjecam se sad… pa je on reko da GIKIL jos 2 godine i gotovo je stom fabrikom …

jos je bilo tih koji misle da ce ta fabrika otic u zeljezo … imaju komentari samo neznam kako se zove naslov… i ja sam komentariso …

evo dokaza da ta fabrika nemoze se prodat u zeljezo pa nije narod debilast da gleda kako mu neko reze hljeb i poso ….
al et uvazavam svacije misljenje …

pozdravvv

o_O

u svakom slucaju ova informacija iz GIKIL-a je za pohvalu i za pozeliti im puno ovakih uspjeha u narednom periodu, i njima i ostalim kompanijama u BiH…!!!
stara parola: bez proizodnje, tj. izvoza nijedna drzava na svijetu nemoze opstati u kapitalizmu !!

lik

za harisa.. tvoji komentari nemaju smisla.

Bagremik

u svakom slucaju cestitka.ali cijelo vrijeme trazim tu nagradu,i ne nadjo sta su im Japanci dali kao nagradu?
Diplomu koja visi negdje u direkciji na zidu?neka Japanci kupe koks i ostale derivate,toje najbolja nagrada.
ispunili jednu fazu od 5 i jedini izvan Japana koji su to do sada ucinili?ko daje nagrade za 20% ispunjenja od necega?
ovo mi zvuci ko neka samoreklama od nekog guzonje iz koksare.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x