Muslimani obilježavaju prvi dan Kurban bajrama

2 734

Danas muslimani širom svijeta slave prvi dan Kurban bajrama. Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Puračić održana je u Lukavačkoj džamiji.

Bajram-namaz je imamio muftija lukavački prof. Zijad ef. Vehabović, a namaz je klanjan u preko 300 džemata na području tuzlanskog muftiluka. Centralna bajramska svečanost za područje BiH održana je u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji. Bajram namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Pred bajram namaz Foto: SodaLIVE.ba/N.D.
Nakon bajram namaza Foto: SodaLIVE.ba/N.D.
Foto: SodaLIVE.ba/N.D.

Kurban-bajram u doslovnom prijevodu znači “Praznik žrtve” i predstavlja podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti prema Allahu. Kada je Allah uvidio da je Ibrahim spreman da to zaista i učini, dozvolio mu je da zakolje ovna umjesto sina.

I kod muslimana u Bosni i Hercegovini žrtvovanje ovna spada u tradicionalni obred. Prema vjerskim običajima i tradiciji, prvog dana se kolje kurban, koji se dijeli porodici, prijateljima i siromašnima.

Bajramsko jutro je poseban dio bajramskog dana. Muškarci ustaju rano i spremaju se za odlazak na Bajram-namaz. Prije namaza muslimani ništa ne jedu. Običaj je da se okupaju, namirišu i obuku najljepše i najsvečanije odijelo. Bajram-namaz se danas najčešće klanja u džamijama, iako se nekada običavalo klanjati na musalama, otvorenim prostorima. Prema poslanikovoj tradiciji na bajram-namaz se odlazi jednim putem, a vraća drugim da bi što više meleka koji stoje pored puta, tražilo oprosta za klanjače.

Nakon klanja kurbana, mlađi članovi porodice dijele meso svojim komšijama, prijateljima i siromašnim. Zatim djeca posjećuju roditelje, mlađi starije i prilikom čestitanja ljube se u ruke ili lice. Čestitanjem se zaziva Božiji blagoslov riječima Bajram šerif mubarek olsun.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja hodočašće Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane, ukoliko oni mogu finansirati troškove hadža, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice. Hadž se ne smatra samo ispunjavanjem Božije zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Allahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

“Braćo i sestre, neka nam današnji mubarek-dan vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje; neka među nama nestane straha, zlobe i zavisti; neka nam zajedništvo povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo. Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći. Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu: Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je u svojoj čestitki reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je imamio i održao bajramsku hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
RASMC

Bajram Serif Mubarek Olsun svim vjernicima islamske vjeroispovjesti a posebno bi poselamio naseg lokalnog muftiju koji svaki Bajram sebe nadmasi

Svoju mater advertajzing

Turkeshani No1

Bajram Serif Mubarek Olsun svim muslimanima i muslimankama, posjetiteljimA SodaLive. Da ovaj, ali i svaki budući praznik provedete u zdravlju i rahatluku, okruženi svojim najmilijim. Allah vam dao svako dobro!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x