Muslimani obilježavaju prvi dan Kurban bajrama

3 1.035

Danas muslimani širom svijeta slave prvi dan Kurban bajrama. Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Puračić održana je u Lukavačkoj džamiji.

Džamija u Lukavac Mjestu / Foto: SodaLIVE.ba i Foto-vjencanja.ba

Bajram-namaz je imamio Tarik ef. Aganović, a namaz je klanjan u preko 300 džemata na području tuzlanskog muftiluka. Centralna bajramska svečanost za područje BiH održana je u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji. Bajram namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Kurban-bajram u doslovnom prijevodu znači “Praznik žrtve” i predstavlja podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina kao dokaz poslušnosti prema Allahu. Kada je Allah uvidio da je Ibrahim spreman da to zaista i učini, dozvolio mu je da zakolje ovna umjesto sina.

I kod muslimana u Bosni i Hercegovini žrtvovanje ovna spada u tradicionalni obred. Prema vjerskim običajima i tradiciji, prvog dana se kolje kurban, koji se dijeli porodici, prijateljima i siromašnima.

Bajramsko jutro je poseban dio bajramskog dana. Muškarci ustaju rano i spremaju se za odlazak na Bajram-namaz. Prije namaza muslimani ništa ne jedu. Običaj je da se okupaju, namirišu i obuku najljepše i najsvečanije odijelo. Bajram-namaz se danas najčešće klanja u džamijama, iako se nekada običavalo klanjati na musalama, otvorenim prostorima. Prema poslanikovoj tradiciji na bajram-namaz se odlazi jednim putem, a vraća drugim da bi što više meleka koji stoje pored puta, tražilo oprosta za klanjače.

Nakon klanja kurbana, mlađi članovi porodice dijele meso svojim komšijama, prijateljima i siromašnim. Zatim djeca posjećuju roditelje, mlađi starije i prilikom čestitanja ljube se u ruke ili lice. Čestitanjem se zaziva Božiji blagoslov riječima Bajram šerif mubarek olsun.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se tih dana obavlja hodočašće Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane, ukoliko oni mogu finansirati troškove hadža, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice. Hadž se ne smatra samo ispunjavanjem Božije zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih muslimana pred Allahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Kodro

Ispravite gresku, u Lukavackoj dzamiji imamio je Tarik ef. Aganovic, a ne prof. Zijad ef. Vehabovic koji je na hadzu i nikako nije mogao da imami.I on nije muftija nego je glavni imam medzlisa islamske zajednice Puracic.

lovac

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN svim pripadnicima islamske vjere…

TuzlaK

svim pripadnicima Islamske Vjeroispovjesti …. Bajram Serif MuBarek Olsun ….. da ga provedu sa svojim najblizima, komsijama i prijateljima u Bericetu, Blagostanju i Rahatluku ….. Nek Mirisu Avlije ….

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x