Modernizacijom elektro filtera do boljeg okoliša i kvaliteta koksa

0 980

Projekat modernizacije elektro filtera 3 i 4 za prečišćavanje koksnog gasa je investicija kompanije GIKIL vrijedna 678.219 KM.

Započeo je u septembru 2011. godine, a sada je  uspješno realiziran i pušten u rad u lukavačkoj kompaniji. Cilj projekta je postizanje  potpune efikasnosti prečišćavanja koksnog gasa prema projektovanim parametrima, a što u konačnici omogućava poboljšanje  kompletnog tehnološkog procesa pogona „Kondenzacija“ i „Koksovanje“ u GIKIL-u.

To će direktno uticati na kvalitet koksa, a  indirektno će se odražavati na smanjenje negativnog uticaja na zagađenje okoline, što je svakako jedan od prioritetnih elemenata projekta.

Puštanjem u rad osamdesetih godina elektro filteri u ovoj kompaniji nisu imali nivo automatizacije, mjerenja i regulacije kao što imaju sada. Danas su, pored elektro filtera, ugrađeni i  online analizatori kiseonika koji u svakom momentu mjere sadržaj kiseonika, te upravljaju radom elektro filtera. Ukoliko koncentracija kiseonika dođe na jedan određeni procenat, elektro filteri se
automatski isključuju odnosno uključuju sa davanjem signala da se treba izvršiti kontrola. Onda se  provjeravaju mogući uzroci kao što su  propuštanje,  otvaranje ili ne zatvaranje nekih od dekala na  bateriji ili  gasovodu prilikom čišćenja katrana iz cjevovoda i slično.
Beneficije realiziranog projekta su čišći koksni gas, te lakši rad na pogonima „Kondenzacija“ i  „Koksovanje“. Koksni gas se inače koristi i kao gorivo za loženje na koksnoj bateriji i u fabrici „Energana“. Problem sa kojim su se susretali u prošlosti u GIKIL-u bila su stalna frekventna  čišćenja kolektora gasa, dizni i mijenjanje šajbi zbog toga što u koksnom gasu uvijek ostane nešto  malo katrana. Modernizacijom elektro filtera sada će suštinski frekvencija gore navedenih čišćenja biti drastično smanjena s obzirom na niži procenat izdvajanja katrana od 10 puta tj. sa 0,65 grama po normalnom metru kubnom na 0,06 grama po normalnom metru kubnom i niži procenat izdvajanja naftalina od 5 puta koji će se ostvarivati radom elektro filtera. Na drugoj strani, u procesu  proizvodnje će se na mjesečnom nivou ostvarivati dodatnih 339 kilograma katrana koji su se prije gubili.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x