Mještane Huskića zabrinula gradnja nove deponije taloga: “Spremni smo na radikalnije mjere”

9 3.432

Na rudarskom kopu tik uz lukavačko naselje Huskići obavlja se rekultivacija terena na kojem će se naći gasni kreč iz lokalne fabrike. Tome se protive mještani, zabrinuti za svoje zdravlje, dok lokalna vlast poručuje da nema mjesta panici, piše Klix.

Svega nekoliko stotina metara od centralnog dijela naselja Huskići nalazi se površinski kop Lukavačka rijeka, u vlasništvu Rudnika lignita Kreka, a trenutno je u toku njegova sanacija. Predviđena rekultivacija podrazumijeva i nanošenje gasnog kreča iz Fabrike sode u Lukavcu, čiji su kapaciteti za skladištenje već popunjeni.

Foto: Klix

Međutim, mještani se tome oštro protive jer, kako tvrde, stvaranje nove deponije taloga iz lokalne fabrike, ugrozit će njihovo zdravlje te će ih dovesti u probleme u kojima se nalaze ostali Lukavčani, trpeći posljedice zbog taložnice Bijelo more.

Ona je ispunjena toksičnim materijama, dosadašnji ekološki incidenti dovodili su do onečišćenja zraka, vode i tla, a najavljivani projekti njene sanacije nikada nisu realizirani.

Porodična kuća Ibrahima Sarajlića nalazi se nekoliko stotina metara od lokaliteta predviđenog za nasipanje taloga iz lukavčke fabrike, a kako nam kaže, veliki problem je u najavi.

“O tom projektu lokalno stanovništvo niko nije obavijestio, a izgradnja deponije za nas je neprihvatljiva jer se lokalitet nalazi na terenu kroz koji struji čisti zrak za šire područje Lukavca. Materijal koji bi oni odlagali ima određena svojstva, neprihvatljiva za teren, jer ono nije kamenito, niti stjenovito. Mi smo zabrinuti zbog rizika od mogućih ekoloških katastrofa kojima smo svjedočili i prije dvije godine prilikom izlijevanja Bijelog mora”, tvrdi Sarajlić.

O ovom projektu mještani su već obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove od koje očekuju reakciju u skladu sa zakonskim regulativama.

“Već sada smo nesigurni zbog radova na kopu jer svakodnevno za njihove potrebe pored naših kuća prolazi 150 kamiona. Zbog neuslovnog lokalnog puta ugroženi su ostali učesnici u saobraćaju, ali i pješaci. O tome smo obavijestili policiju, a do danas je 415 mještana potpisalo peticiju kojom se protive formiranju deponije. Ukoliko nadležni ne budu adekvatno reagovali, mi smo spremni i na radikalnije mjere, poput blokada puta”, upozorava Sarajlić, koji je i predsjednik Mjesne zajednice Huskići.

Njegovo mišljenje dijeli i Izet Đulić, koji u Huskićima također ima porodičnu u kuću u kojoj provodi većinu svoga vremena.

“Građani koji su već jednom iseljeni sa tog prostora, zbog uzurpacije zemljišta od rudnika, sigurno neće dozvoliti odlaganje materija na površinskom kopu. Ekološku katastrofu u najavi moramo spriječiti i za to ćemo se boriti, a apetiti pojedinaca koji bi nauštrb zdravlja građana da ostvaruju profit, garantujemo da se neće zadovoljiti. Pokušavali su nam ranije gore napraviti deponiju otpada, ali im nije uspjelo. Neka budu sigurni da neće ni ovo”, naglašava Đulić.

Dok mještani izražavaju zabrinutost, lokalna vlast navodi da ne postoji nikav razlog za takav stav jer je riječ o projektu koji ne predstavlja prijetnju po ljudsko zdravlje.

“Izvođenjem rudarskih radova na kopu je nastao veliki otkop i on se formalno-pravno tretira kao rudnik i nije u ingerenciji Općine Lukavac, ali mi možemo imati svoj stav. Projekt rekultivacije je rudarski i on je urađen u skladu sa Zakonom o rudarstvu i nema štetan okolinski utjecaj. Fabrika sode je dostigla maksimalni nivo skladištenja gasnog kreča, koji nije toksična materija i prema projektu je predviđeno da se on spusti u krater u kojem se kopao ugalj, ali nakon što bude izrađena vodonepropusna podloga. To je materijal koji se širom svijeta koristi za rekultivaciju i oplemenjivanje terena”, kazao je za Klix.ba načelnik Lukavca Edin Delić.

Zbog ovog projekta u Lukavcu je održan i zajednički sastanak mještana i ekologa koji su također ukazali na moguće negativne utjecaje po lokalno stanovništvo, istaknuvši da je njegova realizacija nedopustiva, posebno u općini koja je kontinuirano na udaru incidenata, koji direktno utječu na ljudsko zdravlje.

“Više industrijskih postrojenja, odnosno fabrika postoji u Lukavcu, stvarajući izuzetno zagađen zrak svim mogućim industrijskim otrovima, a neki od njih spadaju u prvu grupu po međunarodnoj nomenklaturi. Nažalost, bojim se da je postalo društveno prihvatljivo stanje u kojem se nalazi Lukavac, a ono se dodatno usložnjava formiranjem deponija, taložnica i slično”, kazao nam je Bejazet Okić, zamjenik predsjednika Foruma za zaštitu okoliša iz Lukavca.

Upravo zbog velikih industrijskih postrojenja, ali i nedovoljnog angažmana nadležnih, zrak u Lukavcu izuzetno je zagađen tokom cijele godine, a građani nerijetko oboljevaju od izuzetno teških oblika karcinoma, na što kontinuirano upozoravaju i stručnjaci iz oblasti medicine.

U ovoj općini dosad je dolazilo i do nekoliko ekoloških incidenata koji su doveli do onečišćenja zraka, vode i tla, a konkretne sankcije za odgovorne su izostale.

3.6 5 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Borac Armije BiH

Nema prostora za brigu.Krečite svake godina svoje sobe jer kreč je bezopasan.Same sirovine za proizvodnju sode dolaze iz utrobe Zemlje ( slana voda = kuhinjska so što je jedemo, i kamen krečnjak kojim nasipamo puteve , pruge, a pečenjem kamena prelazi u kreč.Tako da i ostatak ( čvrsti dio bjelog mora ) nakon proizvodnje sode je logično da se vrati u utrobu zemlje.Ovi što su zabrinuti su bez razloga jer ni sami nemogu navesti vrstu otrova, kojeg pominju jer ga po hemijskom sastavu nema- ne postoji . Nego Huskićani gledajte da izvučete koje radno mjesto za vašu djecu gore na rekultivaciji. Ovako to isto rade u Njemačkoj, Austriji, Turskoj…… Na kraju kada se rupe popune , sve se zatrpa zemljom i posade voćnjaci . Nema potrebe da usporavamo progres.

Dzeko

Jbga onda je i crna čadz iz Sodinih dimnjaka po tvome jestiva. Koksara je malo radioaktivna,a cementara ne spaljuje go.na nego pelet.
I ja sam mislio kao ti kada sam imao 10 godina.

Amfibija2016

Samo glas dajte sd stranci pa ce promjeniti ime Lukavcu zvati ce se Trg Bremena jee jedino tu delic maze oci narodu a za ostalo bas ga briga udeblji se 30 kila ali sad ce malo smrsati pohvatase mu pajdase

Nermin

To izmjestanje bijelog mora je Delić davno dogovorio samo da se Opština odnosno On faraon dočepa “Sodine Vile “…
Lopina je To teška…a tako vam kvazi Lukavcani i treba nek vas kara šta pjenite sad… imate šetalište setajte i udišite lijepo čist zrak što vam je obećao…i naravno pijte vodu iz česme jer i ona je odlična ev biće još bolja samo da vam Čačković pošalje ove svoje busace, pardon jednog bušača iz Gračanice- firma “dribling za Lukavcane”…buši hahaha buši…

Šoba

De ba ljudi raja to brzo zaboravi. Malo hampe po face booku malo kakva dzidza uoči izbora i eto jos jednog mandata. Ništ se ne sekiraj Deliću, nemaš posla sa politički zrelim narodom. Dobit ćeš i drugi mandat. Huskiće na izborima možeš i halalit i opet pobijedit. Matematika i brojevi kazu da možeš. A ti ljude ionako gledaš kao brojeve tak oda ti neće biti ni teško izračunati.

Milenko Blagojevic

Kažu da je bio u Huskićima i ,bezbeli ,su zagovornici “bijelog mora”dobili “šuplju”. Pošto se nisu mogli dobiti politički poeni,poturio je flegmatu Sujdu da umiruje naro i vadi “kestenje iz vatre” umjesto Njega ili Ga. Svakim danom sve više tone u živi pijesak Njegove Dumine. I đe god “zaškripi”,nabije masku.Ko,biva,poštuje medicinske mjere i “čuva građane…Huskiće bi trebalo podržati i zbog”svoje avlije” jer je u pitanju zdravlje,pravo i legitimna obrana od brutalnog populizma i autokrate “teške kategorije” !

Dzeko

Kaze glavutan Salibasic ocito je u pitanju manjak komunikacije izmedu “investitora”(citaj trovaca) i mjestana Huskica. Znaci em deponija em rudnik em krecnjak. To ce biti htjeli ne htjeli. Nazalost. A ti morže iz Turskog babi ce ti ispod prozora kamioni da prolaze.

Milenko Blagojevic

Čuveni geolog,ekolog,politolog,drmatolog … i onkolog. Doktor svih nauka,zanata i vještina.Uvijek i svuda,Sve zna,smije i umije.Njegova je i prva i zadnja…

Dzeko

“On” je i urolog. Preglede prostate vrsi svaki dan😀

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x