Izvršena transplantacija: Majka Nediha Muminović donirala bubreg sinu Admiru

1 2.614

Još jedna transplantacija bubrega istih krvnih grupa desila se danas u bolničkom centru „Koc“ u Istanbulu u okviru nove suradnje započete s ovom bolnicom nedavno, a u suradnji sa Prof. dr. Lionelom Rostaingom koji ovaj Program transplantacija OTVORENE MREŽE uspješno vodi još od 2011. godine.

-U okviru ovog Programa preko 70 pacijenata iz svih dijelova BiH dosada je uspješno transplantirano i izuzetno smo sretni da će ovaj 36-godišnji mladić iz Lukavca dobiti svoju „zlatnu priliku“ koju je čekao još od septembra 2016. godine kad je završio na dijalizi u bolničkom centru u Tuzli. Izjavili su iz Otvorene mreže.

O mogućnosti transplantacije u okviru postojećih zdravstvenih ustanova u BiH, Admiru Muminoviću niko nije pričao. Prijavivši se u Program transplantacija OTVORENE MREŽE, Admir je prvenstveo bio kandidat za kadeveričnu transplantaciju bubrega u bolničkom centru u Nici, ali nakon prvih pregleda francuskih ljekara isti nisu propustili priliku identificirati potencijalne donore u Admirovoj porodici i objasniti da je transplantacija sa živim donorom za gotovo 100% bolje rješenje za svakog dijaliznog pacijenta.

Majki Nedihi Muminović nakon ovog razgovora s francuskim ljekarima nije bilo teško donijeti odluku – mama je to. Protekle sedmice Nediha i Admir boravili su s timom Otvorene mreže u Istanbulu na posljednjim pripremama pred transplantaciju. Od danas nada postaje stvarnost za Admira Muminovića iz Lukavca.

Admiru se u Istanbulu pridružila i supruga Amela bez čije podrške u sutrašnji dan Admir nije mogao. Njihovi sinovi, Haris (9) i Maid (2), ostali su kući s drugim članovima porodice i čekaju s nestrpljenjem mamu nazad, ali i tatu koji im se ovaj put, nadaju se, vraća s osmijehom na licu kojeg dugo nisu vidjeli. Čekaće ovi klinci i nanu Nedihu koja im se vraća s najdivnijim primjerom koji možeš biti u životu. 

Tim OTVORENE MREŽE u sastavu Irma Kolja i Svendi Zubović, a od nedjelje priružuje im se i kolega Davor Gaj, radi nevjerovatan posao kako bi liječenja ovih pacijenta i sve potrebno prošli u najboljem redu. Danas u završene i posljednje administrativne pripreme za porodicu Muminović i nadmo se da ove sedmice ponovo imamo sjajne vijesti iz Istanbula.

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Milenko Blagojevic Recent comment authors
newest oldest most voted
Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Zdravi i zivi bili sa svojim i nasim Admirom, drage i postovane komsije Muminovic !