1956. godina: Život u puračkoj čaršiji (FOTO)

6 5.155

Na Facebook stranici Lukavac kroz vrijeme objavljena je galerija fotografija dr Georgi Lazarova. Lazarov je od septembra 1953. godine, do februara 1960. godine, bio rukovodilac opšte zdravstvene službe Fabrike sode Lukavac i stalni pročelnik foto sekcije kluba Narodne tehnike Fabrike sode Lukavac, odnosno Predsjednik foto kluba.

Na fotografijama koje su objavljene možete vidjeti ljude koji su nekada činili čaršiju u Puračiću, atmosferu iz gostione “Petar Božić” . Tu se nalazi i spomenik koji je i danas na istom mjestu, ali koji će uskoro biti uništen i zamijenjen novim.

Fotografije je ustupio dr Ivan Lazarov.

6
Komentari

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
JugoslavenMirsoPuracicMujo BecirovicMilenko BlagojevicBalašević Recent comment authors
newest oldest most voted
Balašević
Guest
Balašević

Čaršija sa istorijom a ističem neke fakte : -krajem 18 stoljeća uz Gornju i Dornu Tuzlu imala jedina na regiji Osnovnu, austrougarsku školu u koju su dolazili đaci iz Treštenice, Smoluće , Prokosovića … – imala status Općine negdje sredinom prošlog stoljeća, – imala organizovanu pijacu koju je posjećivao Husejn Kapetan Gradaščević, – jedina sa Općini sa tradicioalnim Vašerom, a vezan za predhodno, – imala svoj kontinuiran suživot kao mješovito naseljena MZ sa Bošnjacima i Srbima, a potvda je dva puta crkvena zvona pri dženazi efendije Mrahorovića i ranije u jugoslaviji Omer efendije, – očuvan,netaknut pravoslavni manastir – crkva 1992 -95, – humanitarna pomoć 92-95 za sve stanovnike MZ ,bez izuzetka, znači i za Srpsko stanovništvo koje je ostalo živjeti u Puračiću, -masovan posljednji ispraćaj od strane mahom Bošnjaka na pravoslavno groblje pokojnog Zdravka Bilanovića Topca tokom zadnjeg rata a koji je ostao u svom Puračiću i preminuo prirodnom smrću, – prihvat 1995 muhadžira iz Srebrenice i Podrinja ,raspored u napuštene kuće , – povratak bez problema za povratnike srpske nacionalnosti u svoje kuće nakon 1995 ( npr. kazandžija Bilanović, Bićanić Tomo i sl.) – imala jak FK Mladost koji je igrao u Međurepubličkoj ligi SFRJ, – dala mnogo istaknutih… Read more »

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Apsolutna istina, moj Balasevicu !

Jugoslaven
Guest
Jugoslaven

A smrt 80-godišnjeg djeda Nikole iz,kako ste i prije rata zvali, Srpske varoši? Maltretiranje i prebijanje Branka Božanovića,Srbe Mandića i Mitra Mrkonjića koji je iz rodnog Puračića nakon rata odselio u Doboj (ne u potrazi za poslom niti zbog spajanja porodice)? Nije baš sve kako kažeš moj Balaševiću… Puračić je imao dobre i časne domaćine ali je tu bilo i ološa koji je to sve znao pokvariti kao i na svim stranama uostalom.

Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Lijepe stare fotografije. Valja mi pocet pisat o carsiji, ljudima i obicajima. Prica je to bez kraja i konca…

Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Kako je se nekad lijepo zivilo bez stresa bez svadja nije se posebno nesto imalo ali je zivot bio kudi kamo ljepsi i opusteniji. A sad da bog dragi sacuva kad krenes negdje neznas dali si posao ili si dosao sve nesto turbo…….

MirsoPuracic
Guest
MirsoPuracic

Kad je Puracic bio neko i nesto! Sad, ah sad zalosno sta je Puracic