Belamionix

1956. godina: Život u puračkoj čaršiji (FOTO)

7 6.509

Na Facebook stranici Lukavac kroz vrijeme objavljena je galerija fotografija dr Georgi Lazarova. Lazarov je od septembra 1953. godine, do februara 1960. godine, bio rukovodilac opšte zdravstvene službe Fabrike sode Lukavac i stalni pročelnik foto sekcije kluba Narodne tehnike Fabrike sode Lukavac, odnosno Predsjednik foto kluba.

Na fotografijama koje su objavljene možete vidjeti ljude koji su nekada činili čaršiju u Puračiću, atmosferu iz gostione “Petar Božić” . Tu se nalazi i spomenik koji je i danas na istom mjestu, ali koji će uskoro biti uništen i zamijenjen novim.

Fotografije je ustupio dr Ivan Lazarov.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Balašević

Čaršija sa istorijom a ističem neke fakte : -krajem 18 stoljeća uz Gornju i Dornu Tuzlu imala jedina na regiji Osnovnu, austrougarsku školu u koju su dolazili đaci iz Treštenice, Smoluće , Prokosovića … – imala status Općine negdje sredinom prošlog stoljeća, – imala organizovanu pijacu koju je posjećivao Husejn Kapetan Gradaščević, – jedina sa Općini sa tradicioalnim Vašerom, a vezan za predhodno, – imala svoj kontinuiran suživot kao mješovito naseljena MZ sa Bošnjacima i Srbima, a potvda je dva puta crkvena zvona pri dženazi efendije Mrahorovića i ranije u jugoslaviji Omer efendije, – očuvan,netaknut pravoslavni manastir – crkva 1992 -95, – humanitarna pomoć 92-95 za sve stanovnike MZ ,bez izuzetka, znači i za Srpsko stanovništvo koje je ostalo živjeti u Puračiću, -masovan posljednji ispraćaj od strane mahom Bošnjaka na pravoslavno groblje pokojnog Zdravka Bilanovića Topca tokom zadnjeg rata a koji je ostao u svom Puračiću i preminuo prirodnom smrću, – prihvat 1995 muhadžira iz Srebrenice i Podrinja ,raspored u napuštene kuće , – povratak bez problema za povratnike srpske nacionalnosti u svoje kuće nakon 1995 ( npr. kazandžija Bilanović, Bićanić Tomo i sl.) – imala jak FK Mladost koji je igrao u Međurepubličkoj ligi SFRJ, – dala mnogo istaknutih… Read more »

Milenko Blagojevic

Apsolutna istina, moj Balasevicu !

Jugoslaven

A smrt 80-godišnjeg djeda Nikole iz,kako ste i prije rata zvali, Srpske varoši? Maltretiranje i prebijanje Branka Božanovića,Srbe Mandića i Mitra Mrkonjića koji je iz rodnog Puračića nakon rata odselio u Doboj (ne u potrazi za poslom niti zbog spajanja porodice)? Nije baš sve kako kažeš moj Balaševiću… Puračić je imao dobre i časne domaćine ali je tu bilo i ološa koji je to sve znao pokvariti kao i na svim stranama uostalom.

jugoslaven

Srabović i ostali: Podlegao od batina Autor: Albina SorgučDatum: 07.11.2019 Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je čuo kako je Nikola Jović podlegao od batina u Srednjoj tehničkoj školi. Jasminko Dugonjić, nekadašnji komandir samostalne čete u Puračiću, izjavio je da je jedan broj mještana naselja Puračić otišao po nalogu Srpske demokratske stranke (SDS), a da su ostali starosjedioci srpske nacionalnosti. “Pretresi su počeli u junu 1992. godine. Počeli su da pretresaju i legalni i ilegalni organi. Bila je Vojna policija i neki drugi koji nisu trebali da ulaze u srpske kuće. Skoro sve srpske kuće su pretresane”, kazao je Dugonjić. Svjedok je nabrojao osobe srpske nacionalnosti za koje zna da su privođene, te da je među njima bio i Nikola Jović. “Čuo sam da je Nikola Jović podlegao, kažu, od batina”, rekao je Dugonjić, pojasnivši da je Jović bio stariji čovjek koji se jedva kretao. Dugonjić je svjedočio na suđenju Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Senaidu Ćosiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću, optuženima za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu u periodu od juna do oktobra… Read more »

Milenko Blagojevic

Lijepe stare fotografije. Valja mi pocet pisat o carsiji, ljudima i obicajima. Prica je to bez kraja i konca…

Mujo Becirovic

Kako je se nekad lijepo zivilo bez stresa bez svadja nije se posebno nesto imalo ali je zivot bio kudi kamo ljepsi i opusteniji. A sad da bog dragi sacuva kad krenes negdje neznas dali si posao ili si dosao sve nesto turbo…….

MirsoPuracic

Kad je Puracic bio neko i nesto! Sad, ah sad zalosno sta je Puracic

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x