Mjesec posta, molitve, milosti i praštanja: Sutra počinje Ramazan

9 2.357

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ove godine je prvi dan ramazana i prvi dan posta u ponedjeljak, 1. augusta. Prva teravija je u nedjelju, 31. jula.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa ef. Cerić prvu teraviju će klanjati u Begovoj džamiji u Sarajevu. U skladu s hanefijskim mezhebom i prema tradiciji u BiH i ove godine će se teravih – namaz klanjati 20 rekata. Sugeriše se da se klanja prema Takvimu. Kako bi se mjesec ramazan što potpunije proveo u ibadetu i drugim dobrim djelima, Rijaset je pripremio program ramazanskih aktivnosti. U Sarajevu centralni programi će se održavati u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a sastojat će se od učenja Kur-ana, vazova, mukabela, itikafa…

Posebni programi se pripremaju za 17. i 27. noć ramazana. U pojedinim džamijama u Sarajevu teravih namaz će se klanjati hatmom. I u većini drugih džamija učit će se mukabele, održavati vazovi i pripremati drugi prigodni programi. Posebnu pažnju Islamska zajednica u BiH tokom ramazana poklanja akciji zekjata i sadekatu-l-fitra od kojih zavisi izdržavanje njenih odgojno-obrazovnih ustanova.
Reis Cerić zahvaljuje svim pojedincima i institucijama, domaćim i stranim, koji su mu uputili pozive za iftar i ujedno obavještava da neće moći udovoljiti brojnim pozivima za iftare jer će tokom ramazana obilaziti džemate širom BiH i nastojati da se iftari s porodicama u tim džematima, saopćila je MINA.

Za islamske vjernike mjesec Ramazana (Ramadan) je mjesec posta, molitve, milosti i praštanja, kada se oni prepuštaju tridesetodnevnom postu, uzdržavanjem od hrane i pića, ali i loših misli i dijela od jutra (sufura) do večeri (iftara).

Ramazan je deveti mjesec lunarnog, muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mjesecu, a ne prema Suncu. To znači da svake godine post započinje 10 dana ranije ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.

Postoji vjerovanje da se sa početkom mjeseca Ramazana kapije Dženta otvaraju, a kapije Džehenema zatvaraju, a šejtani budu okovani. Vjeruje se da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kur’ana. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrijednost “veća od hiljadu mjeseci u kojima nema takve noći”.

Riječ je o, kako se vjeruje, noći kada se meleci, uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oprost za manje grijehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu (vjerujući i nadajući se).

Za Ramazan se kaže da je “najmiliji gost” u svakoj muslimanskoj kući i da je “vrijedniji od hiljadu drugih mjeseci”. Post je skriveno ispoljavanje vjere i zbog toga je poseban jer, kažu, u njemu nema licemjerstva. Vjeruje se da tokom posta čovjek preuzima neka božja svojstva, jer Bog ne jede, ne pije i nema potrebu za tim. Kada se predaju postu vjernici znaju da to čine zarad Boga i da on za to posebno nagrađaje. Jelo i piće dopušteni su tokom čitave noći

Sveta knjiga Kur’an kaže da Ramazan ima četiri dimenzije – duhovnu, moralnu, solidarnu i zdravstvenu. Posta su oslobođeni djeca, trudnice, dojilje i bolesni. Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet namaza, iako se oni mogu obavljati i u kući.

Hvala Asocijaciji mladih Devetak na ustupljenoj vaktiji

Jednomjesečni post vernike ne oslobađa redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju vjerskim dužnostima. Tokom ramazanskih noći česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.

Nakon tridesetodnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u Islamu. To su dani kada se vjernici, sretni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakdnevnom životu.

Redakcija Lukavačkog info portala | SodaLIVE svim svojim čitateljima vjernicima islamske vjeroispovjesti, želi da ramazanske dane provedu u znaku lične i porodične harmonije, u duhu tolerancije i razumijevanja među ljudima.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Adi

Sad pitanje za Medžlis IZ BIH ili Puracic sasvim svejedno… Kako je moguce da se mjesec Ramazan posti 29 dana???

Ali

A zasto februar ima nekad 29 dana…?

čonta

mjesec ima 29 dana.

Asuwan

Ne morate postavljati pitanje IZ u BiH vec trebate nesto nauciti o lunarnom kalendaru i njegovim mjesecima.Ima toga dosta po internetu. Ali ukratko kazano-hidzretski mjesec moze imati ili 30 ili 29 dana sto zavisi od mjesecevog kretanja i njegovih mijena.Stoga ove godine ramazan ima 29 dana i to nije nimalo manje vrijedno od situacije kada ima 30 dana.I naravno ovo nije prvi puta da se to desava bilo je toga u proslim godinama i to je cesta pojava.

Prst

Jos kad se doda da treba postiti samo tri dana a ljudi zbog nekog hajvana koji nije znao zapisati koja tri dana se poste sada keraju po mjesec. Nego, u naslovu pise da je Ramadan mjesec milosti i prastanja … Ja bih predlozio IZ BiH i njenim Okruznim Komitetima u vidu recimo IZ Puracic i drugih, da okrenu ledja materijalizmu i pljacki sirotinje pa imaju milosti i oproste clanarinu makar onima koji jedva imaju za hranu i komunalije. Vrijeme je da se i IZ pocne ponasati prema onome na sto nagovara i cak tjera bijedu. Ugojili ste se ko krmci a za ramazan cete sa iftara na iftar penzionerima (jr je jadnika najvise u dzamijama) koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i naravno – batak pred hodzu ako je i to dovoljno danas. Cujem da su se navikli na teletinu i janjetinu. A da ne govorim da se obavezno pravi baklava i slicne djakonije da se nahrani “izabrani”. Kako vas nije stid imate redovne i zavidno dobre plate i redovno uplacene sve doprinose a jedete sirotinji i ono malo sto ima!? Je li ikad iko cuo da je neki hodza pozvo sebi na iftar barem jednog jadnika koji je vazdan… Read more »

ostali

Za mnoge je mjesec posta poceo prije 20-tak godina.
Traje jos uvijek.
I ne vidi mu se kraj.

dea

Ramazan Serif Mubarek Olsun

Za Harisa

– Samo još jednom da mije
ispred dženetske kapije
da na krilima ezana stignem miris Ramazana
iz naše čaršije …

Prst

Zaboravih reci, kad se hodza onako lijepo najede kod neke nene za ifrtar, obavezno mu se zamota da nesto – ne svasta nego najbolje od onoga sto nije pojedeno – ponese da jadnik ne nacinje platu i da mu se hanuma (koji je ima) ne umara za ramazan da joj bude lakse postit, a nena ce se snac. Ona je navikla da gladuje i svojom patnjom bude “blize Allahu Uzvisenom i Pravednom”.
Povraca mi se od muke.
Pa mene je stid zbog njih dok pisem a njih nije dok maste bradu na tudjoj muci.
A kao oni su uzor.
Religija propisuje moralne norme, molim te lijepo.
Sve dobro od njih dolazi.
Oni nam djecu po skolama vaspitavaju i od njih prave “ljude”.
Nije ni cudo sto nam je sve gore kad o nama TAKVI moralisti i uzori brinu.
E narode jesi hajvan svaka ti cast.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x