Mjesec posta, molitve, milosti i praštanja: Danas počinje Ramazan

2 811

dzamijalukavacZa islamske vjernike danas počinje mjesec Ramazana (Ramadan), mjesec posta, molitve, milosti i praštanja, kada se oni prepuštaju tridesetodnevnom postu, uzdržavanjem od hrane i pića, ali i loših misli i dijela od jutra (sufura) do večeri (iftara).

Ramazan je deveti mjesec lunarnog, muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mjesecu, a ne prema Suncu. To znači da svake godine post započinje 10 dana ranije ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.

Postoji vjerovanje da se sa početkom mjeseca Ramazana kapije Dženta otvaraju, a kapije Džehenema zatvaraju, a šejtani budu okovani. Vjeruje se da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kur'ana. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrijednost “veća od hiljadu mjeseci u kojima nema takve noći”.

Riječ je o, kako se vjeruje, noći kada se meleci, uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oprost za manje grijehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu (vjerujući i nadajući se).

Za Ramazan se kaže da je “najmiliji gost” u svakoj muslimanskoj kući i da je “vrijedniji od hiljadu drugih mjeseci”. Post je skriveno ispoljavanje vjere i zbog toga je poseban jer, kažu, u njemu nema licemjerstva. Vjeruje se da tokom posta čovjek preuzima neka božja svojstva, jer Bog ne jede, ne pije i nema potrebu za tim. Kada se predaju postu vjernici znaju da to čine zarad Boga i da on za to posebno nagrađaje. Jelo i piće dopušteni su tokom čitave noći

Sveta knjiga Kur'an kaže da Ramazan ima četiri dimenzije – duhovnu, moralnu, solidarnu i zdravstvenu. Posta su oslobođeni djeca, trudnice, dojilje i bolesni. Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet namaza, iako se oni mogu obavljati i u kući.

Jednomjesečni post vernike ne oslobađa redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju vjerskim dužnostima. Tokom ramazanskih noći česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.

Nakon tridesetodnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u Islamu. To su dani kada se vjernici, sretni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakdnevnom životu.

Uredništvo portala SodaLIVE svim svojim čitateljima i slušateljima vjernicima islamske vjeroispovjesti, želi da ramazanske dane provedu u znaku lične i porodične harmonije, u duhu tolerancije i razumijevanja među ljudima.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Jess

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti zelim mubarek ramazan i neka im Allah otvori srca i ispuni samo pozitivnim stvarima.

Ramazan Mubarek Olsun

punk

Svim muslimanima i muslimankama želim

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Neka Allahova dž.š. milost obasja vaše duše i vaše domove.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x