Lukavčanin koji je život posvetio košnicama

0 1.400

Hidajet Damadžić iz Lukavca pčelarstvom se počeo baviti prije desetak godina. Prve dvije košnice dobio je od rahmetli amidže Šukrije i kaže taj prvi „susret“ sa pčelama bio je jako bolan.

Amidža nije ničim pokrivao lice, niti ostatak tijela samo bi u ustima imao pripaljenu cigaru i polako smireno pregledao košnice. I ja sam bez ikakve zaštitne odjeće prišao tim svojim košnicama i vjerovatno su pčele osjetile da ima i malo straha, možda sam bio i zagrijan, razlog ne znam, ali su me pčele izbole. Sav sam bio natekao, tri dana nisam iz kuće izlazio, prisjeća se Hidajet svojih prvih pčelarskih koraka. Naravno i sada zna biti uboda po rukama, ali već se na to navikao, pa više bol i ne osjeća, piše RTV Lukavac.

10492150_802669249765857_446660984906940969_nTrenutno ima četrdeset košnica postavljenih na porodičnom imanju u Zagorju, zelenoj oazi nekoliko kilometara udaljenoj od centra Lukavca gdje se samo čuju zujanje pčela i cvrkut ptica. Sasvim dovoljno za solidan život da su prilike drugačije i godine medonosnije.

Zadnje dvije godine prinosi su bili više nego slabi, a i ove godine majske kiše su sve poremetile, kaže Hidajet.

Pored meda, priprema još i polen, propolis, matičnu mliječ, te mješavinu za imunitet. Sve su to male količine tako da ih i ne plasira na tržište, ne izlaže na sajmovima, uglavnom sva prodaja završi u krugu prijatelja i poznanika.

S ponosom ističe da je prošle godine slao uzorke na analizu i sve košnice su mu zdrave. Kada je sezona, od jutra do večeri je uz pčele. Po potrebi mu pomažu otac i brat.

Pčelarstvom se počeo baviti iz hobija, ali obzirom da nije zaposlen iz godine u godinu sve ozbiljnije se bavi ovim poslom. Mnogo više zna i o samim pčelama, a nastoji proširiti i svoje znanje o svim prednostima korištenja meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Nažalost još uvijek mnogi nisu svjesni ljekovitosti meda i nedovoljno ga koriste, kaže Hidajet i dodaje da je širok spektar bolesti koje se mogu potpuno izliječiti ili bar zaliječiti primjenom pčelinjih proizvoda, što je prirodan način liječenja i neće naštetiti organizmu.

Svima koji imaju mogućnosti preporučuje da se okušaju u pčelarstvu, nabave par košnica i upoznaju tajanstveni svijet pčela, jedinih kukaca na svijetu koji proizvode hranu za ljude.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar