Lukavački izvoz zauzima 27 posto ukupnog izvoza TK-a, odnosno 88 miliona KM

3 597

khk lukavacU Tuzlanskom kantonu u ovoj godini bez posla je ostalo između 1.200 i 1.300 radnika u različitim privrednim oblastima. Prema pisanju Oslobođenja taj podatak je dosta povoljan, s obzirom na umjereno optimističnu pretpostavku Vlade TK iznesenu u strategiji razvoja TK-a do 2013. godine u ovom kantonu bez posla ostati oko 20 000 radnika.

Nije poznato na čemu je Vlada zasnovala svoju strategiju, no sa njom se ne slažu vodeći privrednici kantona.”Ukoliko se nastavi trend koji smo imali ove godine, onda je vrlo negativno razmišljanje da ćemo do 2013. godine ostati bez 20.000 radnih mjesta. To je četvrtina zaposlenih u Kantonu”, primjećuje direktor Privredne komore TK Nedret Kikanović, dodajući da je globalna recesija i dalje problem jedan za ekonomiju najmnogoljudnijeg federalnog kantona.  ”Od Vlade se očekuje da ponudi poticaj za izvoz i zapošljavanje. Privreda puni budžet, pa nije ni čudo što je manje novca u njemu. U prvom dijelu godine imali smo pad pokrivenosti izvoza uvozom za oko 31 posto. Zbog toga je neophodan poticaj za privredu”, predlaže Kikanović, dodajući da je komora predložila mjere za borbu protiv recesije, no Vlada ih nije usvojila.

Vijesti da su ekonomije zapadnoeuropskih zemalja počele bilježiti pozitivne trendove poslovanja izmamile su osmijeh i na licu tuzlanskih privrednika. Naime, većina izvoza, onog iz metalske i hemijske industrije, plasira se na to tržište, pa su ove najave ujedno i šansa za nove ugovore. No, to neće značiti da je BiH izašla iz recesije, tvrde privrednici, jer je u poređenju sa zapadnoeuropskih zemalja u nju ušla dosta kasnije.

U prvih šest mjeseci ove godine u TK je uvezeno robe od 510 miliona maraka. Od toga najviše u općinu Tuzla, preko 148 miliona KM, odnosno 30 posto od ukupnog uvoza. Najviše se izvezlo iz Lukavca i Gradačca. Naime, kantonalni izvoz iznosio je 331 milion KM, lukavački zauzima 27 posto ukupnog izvoza TK-a, odnosno 88 miliona, dok je iz Gradačca izvezeno oko 77 miliona maraka vrijednosti robe, odnosno 23 posto kantonalnog izvoza.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
denal

Tako treba i rasporedit prihode opstinama, odakle je najvise izvezeno neka najvise i dodje, a ne tz bez ikakvog razloga ima najveci budzet

lovokradica

pametno zboris!

fanatik

naravno da treba je*o tuzlu…svakom svoja nafaka…najvise bi volio da budemo distrikt kao Brcko.bilo bi nam puno bolje-siguran sam.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x