Vila u Lukavcu, potencijalni nacionalni spomenik BiH

3 1.980

U tu svrhu, stručni tim Zavoda u sastavu mr. sc. Rusmir Djedović, stručni saradnik za prirodno i etnološko naslijeđe i mr. Semir Hadžimusić, stručni saradnik za historijsko naslijeđe su u petak 24. januara posjetili objekat Vile „Solvay” u gradu Lukavcu. Za ovo nepokretno dobro naslijeđa Zavod je u decembru 2014. godine uradio aplikaciju za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te istu podnio Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

vila_lukavac2

Komisija je aplikaciju prihvatila i u toku je rad na postupku proglašenja ovog dobra nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Isti podrazumjeva detaljno istraživanje, dokumentovanje i valorizaciju dobra naslijeđa, što će Zavod raditi zajedno s Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Vila u Lukavcu je jedno od najznačajnijih dobara naslijeđa iz vremena austrougarske uprave u Lukavcu i Bosni i Hercegovini. Ima graditeljsku i kulturno-historijsku vrijednost, prema za sada dostupnim podacima sagrađena je u prvim godinama 20. stoljeća.

U okviru posjete, a s ciljem afirmacije i prezentacije ovog projekta, rad Zavoda na terenu pratila je i ekipa Radio-televizije Tuzlanskog kantona, čiji prilog ćete moći pogledati u emisiji „Hod vijekova”.

 

Leave a Reply

3 komentara za članak "Vila u Lukavcu, potencijalni nacionalni spomenik BiH"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Sjećam se mog prvog ulaska u vilu.Znam da sam pred ulazom zastao sa strahopoštovanjem.
Ulazio sam u jedan svijet u koji su ulazili i naši očevi,kao i tadašnja fabrička elita.
Bili su to ljudi, stručnjaci , drugovi, koji stanovaše vrata do vrata sa svojim drugovima, radnicima.
Da,elita.Po znanju,poštenju i čojstvu.
Nadam se da ću još jednom doći u Vilu,u spomeniki.Da ću još jednom zastati pred vratima.I pokloniti se.
Njoj, i sjenama svih onih LJUDI čije se duše ćute između moćnih zidina.

Savo
Gost
Savo

Ovo je mozda i jedina vila spomenik u Bosni u koju neki od političara nije uselio sa porodicom i naravno prisvojio ” kupio”.Hvala bogu da je tako.

Eso
Gost
Eso

Gluho bilo da se negdje drugo proglasi koja vila nacionalnim spomenikom, a ako to nije u Lukavcu. Pa ima vila i u drugim mjestima ove opustine al ocito nije to to!!
Ako nije u Lukavcu nemora nigdje drugo ni biti, OCITO!