U Lukavcu se spaljuju lijekovi i medicinski otpad?

4 3.782

Na pitanje upućeno kompanijama Sisecam Soda Lukavac i Fabrika cementa Lukavac koje glasi: “Kolika je količina čvrstog, tečnog ili plinovitog goriva, odnosno alternativnog goriva na godišnjem nivou?”

Iz Fabrike cementa Lukavac prilikom odgovora na ovo pitanje predstavili su tabelu energetskog bilansa iz koje slijedi da se u ovoj kompaniji godišnje spaljuje oko 48,50% alternativnih od ukupne količine spaljenih goriva.

U ovoj kompaniji dakle, na godišnjem nivou spale 29.140 tona RDF (gorivo iz otpada), otpadne kože iz kompanije Prevent Visoko 162 tone, 163 tone miješanog otpada, te 228 tona filter kolača iz Rafinerije ulja Modriča. Sve češće možemo čuti i priče i spaljivanju lijekova i drugog medicinskog otpada, što je bio slučaj i danas na sjednici općinskog Vijeća Lukavac, na što se oglasio vijećnik SDA, Admir Mosorović:

Vrijeme je da krenemo sa mrtve tačke. Mjerna stanica koja će biti u centru grada. U Sarajevu imate mjernu stanicu i u svakom trenutku znate ko, šta i koliko zagađuje. Kada živite na opštini Lukavac i kada prođete pored tri fabrike osjete se neugodni mirisi. Mi nemamo tačnu informaciju šta nas i koliko truje. Danas trebamo donijeti zaključak da se natjeraju tri fabrike da iznađu sredstva za postavljanje mjerne stanice u Lukavcu, na vidljivom mjestu i sa display-ima. Nakon toga će pritisak na veće instance biti daleko veći, bolji i učinkovitiji. Izjavio je između ostaloga Mosorović i dodao:

U podacima koje smo dobili, svi spominju Koksaru i Sodu kao zagađivače, a niko ne spominje Cementaru. Kolega Mahovkić je rekao da nas Cementara zagađuje sa 5 tona nečega, međutim, kada pogledate, Cementara se graniči sa prvim zgradama i pogledajte šta koristi: 29.140 tona RDF-a koji uvozimo iz Hrvatske, svi ste vidjeli, a niko to nije spomenuo. Prema informacijama iz Cementare, tamo se spaljuje u medicinski otpad, lijekovi, to je meni strašno. Sve ovo ostalo čime nas zagađuju je “mila majka” u odnosu na to. Mosorović je još jednom ponovio da moramo imati stanicu koja će uvijek pokazivati ko nas i koliko zagađuje.

Iz kompanije Sisecam Soda Lukavac odgovorili su da od goriva koriste samo ugalj za proizvodnju tehnološke pare i to u količini od 520.403 tone u 2017.godini, te u 2018. 552.760 tona.

4
Komentari

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Mujo BecirovicChomaga5 tona necegaIstina Recent comment authors
newest oldest most voted
Istina
Guest
Istina

Ne treba nama mjerna stanica u gradu, nego direktno na dimnjacima fabrika. I upravo fabrike treba natjerati da plate uspostavu svog sistema mjerenja koji ce biti dostupan gradjanima 24/7 putem internet stranice ili aplikacije.

5 tona necega
Guest
5 tona necega

Usrali ste Vi svi zajedno i stanicu i sefa stanice!

Chomaga
Guest
Chomaga

Prosvijetli nas druze Mosorovicu, kad vec sve znas, koliko tona lijekova a koliko medicinskog otpada spaljuju? Ne dipr dzaba, bar ne bez argumenata! Taj grah u koji ogledas nije mjerodavan kao ni tvoja rijec…

Mujo Becirovic
Guest
Mujo Becirovic

Pa ti opet jarane pametan ili se takav pravis. Pa svi vide da je katastrofa u Lukavcu gdje nam djeca nazalost poobolijevse I to tek tako. Pa ima uzrok a uzrok su sigurno Fabrike koje se spominju a Cementara je najgora od svih zagadjivaca u BiH. Mora da si dio Cementarinog tima pa ti ove konstatacije nepasu. Svi smo svjedoci I uzivo udisemo smrad I tebi kao trebaju argumenti svasta. Svi misle nevidi se dim iz Cementare I evo je ekoloska fabrika mogla bi po Vasem biti I rasadnik cvijeca kako je cista a te sve silne smradove gutaju gradjani Lukavca. Ima tu I Opstinske krivice nema ti raditi I gotova prica zaustavi pogone ili ne spaljuj svasta. Treaju svi da razmisle o zagadjenju I sto je olje za gradjane a ne koliko ce tona cementa izaci iprodati napacenom narodu koje truju.