U Lukavcu obilježena godišnjica 212./222. bosansko oslobodilačke brigade (FOTO)

1 2.167

Polaganjem cvijeća i održavanjem časa historije, danas je u Lukavcu obilježena 23. godišnjice od osnivanja 212. – 222. bosansko oslobodilačke brigade.

– Meni je posebna čast i zadovoljstvo što se mogu pripadnicima 212. brigade obratiti sa “dragi moji saborci”. Mi smo u proteklom ratu imali teške, više i manje teške i tragične situacije, ali imali smo i velike uspjehe u borbama koje su vođene. Najznačajnice bitke u ovom regionu dobila je upravo 212. brigada, to je brigada koja nije imala svoje položaje, koja nije držala linije. Radilo se o jedinici koja je bila iznimno uvježbana i odgovorna, jedinici koja je postizala rezultate i želim ovom prilikom čestitati svima nama ovaj veliki datum. Drago mi je što naša zajednica prepoznaje ovu brigadu i ovaj datum. Želim da obnovimo neke važne podatke i činjenice, ne treba ova sjećanja da imaju političku dimenziju, treba da se sjetimo onih koji su izgubili živote i da se okrenemo djeci koja danas trpe zbog tog gubitka, da se okrenemo invalidima koji trebaju pomoć zajednice i konačno da izgrađujemo sistem vrijednosti za koji se borila 212. brigada a ja znam da je to bila brigada iskrenih ljudi, humanista i profesionalaca. Sretan praznik i puno puta ga u zdravlju dočekali. Izjavio je u svom obraćanju načelnik Općine Lukavac, Edin Delić.

Pored okupljanja boraca i predstavnika vlasti koji su položili cvijeće, ratni komandant brigade u sali hotela Lukavac održao je čas historije za prisutne učenike.

212. – 222. oslobodilačka brigada bila je sastavljena od boraca sa područja općina Lukavac, Gračanica i Doboj Istok. Kroz brigadu je prošlo preko 2000 boraca, 87 boraca je poginulo dok je preko 500 povrijeđeno, a 13 boraca je odlikovano najvišim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“.

 

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TRUMP

Vidi naseg Bossssanca

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x