U Lukavcu kompanija Wintec predstavila Truxor – stroj za čišćenje jezera

4 3.644

Sarajevska kompanija Wintec doo,  u okviru Međunarodnog sajma turizma LIST u Lukavcu se prestavila s Truxor – strojem za čišćenje jezera, stranog proizvođača. Radi se o multifunkcionalnoj mašini sa velikim brojem priključaka za održavanje i čišćenje jezera i ostalih vodotoka.

Hidajet Mešković, vlasnik firme Wintec d.o.o. za poslovni portal Akta.ba kazao je kako je u pitanju vrlo fleksibilna mašina sa velikim brojem dodataka i alata, koja je svoju efikasnost dokazala i u Konjicu gdje se koristi za čišćenje Jablaničkog jezera.

“Isti stroj koristi i Hutovo blato samo sa manje dodataka. Ono što jedan ovakav stroj čini specifičnim jeste da omogućava pristup teško dostupnim mjestima, idealni su za rad u jezerima, kanalima, rijekama, močvarama, morskim obalama i ostalim područjima u blizini vode. Težina je raspoređena proporcionalno tako da im omgućava stabilno kretanje po zemlj, kao i po vodi i rad u osjetljivim područjima”, kazao je Mešković.

Operacije koje je moguće izvršiti sa Truxor strojevima su: rezanje trske, sakupljanje otpada, košenje trave, sječenje trske na dubini i do 150 cm,  ispumpavanje mulja , pijeska, kao i mljevenje korijena biljaka i ispumpavanje na površinu.

Fokus mašine je na preciznošću i vrlo dobroj kontroli na kopnu i vodi, sposobnost okretanja, ponovnog pokretanja i postizanja pune brzine su neke od karakteristika.

Svi dodaci se mogu vrlo brzo mijenjati, dovoljno je jedna osoba za upravljanje mašinom.

U okviru sajma partnerske firme kompanije Wintec d.o.o. iz Njemačke i Italije su predstavile svoj proizvodni program.

U okviru LISTA je  održana i prezentacija Centra za selekciju komunalnog otpada i pripreme RDF za spaljivanje u cementarama i termoelektranam. Gdje je  predstavljena firma iz Italije ForRec i partnerska firma  Senwatec iz Njemačke za čišćenje jezera i ostalih vodotoka.

Kako je rečeno, jedna ovakva mašina velikog kapaciteta koja mulj sa dna jezera na dubini do 7 m može da transportoje usisno- potisnom pumpom i do 2.000 m i bila bi idealna za čišćenje Lukavačkog jezera.

Rainer Schroer iz kompanije Senwatec za Akta.ba je kazao kako su njihove mašine sposobne da izvuku sav mulj iz jezera i da povećaju dubinu.

“Sve mašine mogu biti prevezene kamionima ili većim previznim sredstvima. Cijena jedne ovakve mašine kreće se od 50.000 do pola miliona eura što zavisi od veličine mašine i zahtjeva”, rekao je Schroer.

Marco Aliberti iz ForRec companije  koja se bavi selekcijom i šrediranjem otpada kaže kako je tretman otpada jako bitan jer se u tom tretmanu mogu naći novi materijali koji se mogu iskoristiti u raznim industrijama.

“Ono što se  reciklira može se i iskoristiti kao RDF  koji može biti gorivo za određene pogone u industriji”, naveo je Marco,te dodao kako je ovdje došao u cilju prezentacije i pojašnjenja upotrebe otpada ( otpad je sirovina) i jačanja  saradnje sa bh. firmamom Wintec doo.  Naglasio je kako se RDF može proizvoditi ovdje, umjesto da se uvozi kao što to radi Cementara Lukavac. Kompletan otpad općine Lukavac i okolnih općina se baca.

4
Komentari

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AmiPuracicuSrcuDelic sa zadnjom vučomArnel Recent comment authors
newest oldest most voted
Arnel
Guest
Arnel

Samo pitanje je koliko ce trebati vremena da se to sve ocisti

Delic sa zadnjom vučom
Guest
Delic sa zadnjom vučom

Jel ga ovo Delić ganja po jezeru , Dragi moj Bože hahahaha jojjj nije lijepo smijat se Ramazan je, ali ovo je biser neviđeni ono kad je Lafinaš čistio jezero hahaha

Ami
Guest
Ami

Ko c3 samo platiti ciscenje

PuracicuSrcu
Guest
PuracicuSrcu

Joj sto volim kad pise Jezero Modrac Tuzla vise neg ista