U Lukavcu izveden performans “Srebrenica 8372” (FOTO + VIDEO)

3 2.658

Performansom, simbolično nazvanim ”Srebrenica 8.372”, danas je na stadionu Jošik odana počast žrtvama genocida u Srebrenici. Isti performans održan je i prošle godine.

Nekoliko stotina građana opštine Lukavac, svojim su tijelima formirali broj 8.372 i time podsjetili na žrtve najvećeg stradanja u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata.

Iako nije mjesto za spomenuti u ovom tekstu, ali izgled terena i kompletnog stadiona fudbalskog kluba Radnički je u katastrofalno lošem stanju što se može vidjeti na fotografijama i video priligu performasna. Ovo treba biti apel svim strukturama, jer ovaj kompleks može služiti svim građanima.

3
Komentari

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Milenko BlagojevićSinisterDzeko Recent comment authors
newest oldest most voted
Dzeko
Guest
Dzeko

Svaka cast sto ste se sjetili. Ali pogledajte travnjak. Izgorio. Pa ovo nema nigdje. Kako vas nije sram.

Sinister
Guest
Sinister

Svaka cast.
A to nije bilo vode,da se malo zalije travnjak svako vece.Ljepse izgeda Asimova njiva.

Milenko Blagojević
Guest
Milenko Blagojević

“Zaborav, kako to zloslutno zvuči! Zlo zaborava kruži nad svima. Nad oplakanom žrtvom; nad njinim najbližnjima; nad neosuđenim ideolozima i dželatima; nad pospanom pravdom … nad svima nama. Vrijeme je da se prekine šutnja. Vrijeme je da se o pravdi zbori. Vrijeme je da se ne šuti. Jer, šutnja i zaborav, nikada nisu porodili katarzu kod počinilaca zala koja oproštaj od žrtava može da donese. Zaborav nije prava istina ni dobra, ni zla.”
Izvor.”Srebrenica :Nemusti govor sutnje”(Milenko Blagojević )
Ovaj performans je vise od jedne manifestacije.On nije dio samo kolektivnog i individualnog sjecanja Bosnjaka i Bosne i Hercegovine,,nego i dio savjesti cijelog Svijeta .