U Lukavcu izveden performans “Srebrenica 8372” (FOTO + VIDEO)

3 2.300

Performansom, simbolično nazvanim ”Srebrenica 8.372”, danas je na stadionu Jošik odana počast žrtvama genocida u Srebrenici. Isti performans održan je i prošle godine.

Nekoliko stotina građana opštine Lukavac, svojim su tijelima formirali broj 8.372 i time podsjetili na žrtve najvećeg stradanja u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata.

Iako nije mjesto za spomenuti u ovom tekstu, ali izgled terena i kompletnog stadiona fudbalskog kluba Radnički je u katastrofalno lošem stanju što se može vidjeti na fotografijama i video priligu performasna. Ovo treba biti apel svim strukturama, jer ovaj kompleks može služiti svim građanima.

Leave a Reply

3 komentara za članak "U Lukavcu izveden performans “Srebrenica 8372” (FOTO + VIDEO)"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Dzeko
Gost
Dzeko

Svaka cast sto ste se sjetili. Ali pogledajte travnjak. Izgorio. Pa ovo nema nigdje. Kako vas nije sram.

Sinister
Gost
Sinister

Svaka cast.
A to nije bilo vode,da se malo zalije travnjak svako vece.Ljepse izgeda Asimova njiva.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

“Zaborav, kako to zloslutno zvuči! Zlo zaborava kruži nad svima. Nad oplakanom žrtvom; nad njinim najbližnjima; nad neosuđenim ideolozima i dželatima; nad pospanom pravdom … nad svima nama. Vrijeme je da se prekine šutnja. Vrijeme je da se o pravdi zbori. Vrijeme je da se ne šuti. Jer, šutnja i zaborav, nikada nisu porodili katarzu kod počinilaca zala koja oproštaj od žrtava može da donese. Zaborav nije prava istina ni dobra, ni zla.”
Izvor.”Srebrenica :Nemusti govor sutnje”(Milenko Blagojević )
Ovaj performans je vise od jedne manifestacije.On nije dio samo kolektivnog i individualnog sjecanja Bosnjaka i Bosne i Hercegovine,,nego i dio savjesti cijelog Svijeta .