U Lukavcu će i ove godine biti izveden performans u znak sjećanja na žrtve genocida

0 814

11. jula 1995. godine dogodio se jedan od najvećih zločina u historiji čovječanstva, genocid u Srebrenici. Ove godine obilježit će se 24. godišnjica od stradanja Bošnjaka na ovom prostoru. U želji da daju svoj doprinos u obilježavanju godišnjice, Lukavčani će izvesti performans formiranja srebreničkog cvijeta, kako bi izrazili saosjećanje sa žrtvama genocida. Manifestacija će biti održana na stadionu Jošik.

Prošle godine smo ovdje imali jedan divan događaj, mnogo građana se odazvalo, bili smo oduševljeni da ljudi imaju suosjećanje i da daju pažnju prema onomo što se dogodilo i da na ovaj način osvježimo sjećanja”-kazala je Hasiba Saračević, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog.

Ideja o izvođenju performasa potekla je od PD “Horizont” iz Bihaća, a Lukavčani su je rado prihvatili i već drugu godinu realizuju.

Performans će biti održan 7. jula, u 12 sati, a svi koji žele učestvovati trebali bi doći pola sata ranije. Volonteri će i ovoga puta formirati latice cvijeta nazvanog sjećanje, koji će činiti majke i sestre odjevene u bijelo. Pored cvijeta formirat će se i broj 8372, simbolično kao i broj stradalih srebreničana.

U cvijetu su uglavnom ženske osobe, simbol majčinstva i sestrinstva, osobe koje donose život na ovaj svijet. Cvijet simbolizuje nevino prekinutu mladost. Ko želi da učestvuje neka obuče sve bijelo, a ko želi stati u broj neka dođe u kojoj odjeći želi”-navodi Saračević.

Performans će biti izveden uz zvuk srebreničkog inferna i ilahije šehidi. Učesnici će nakon toga mirno i dostojanstveno prošetati gradom. Očekuje se dolazak gostiju iz Čelića, Orašja, Srebrenika, ali i drugih gradova.

Organizator ovoga događaja je Muftijstvo tuzlansko IZ u BiH, dok je domaćin događaja Odjel za brak i porodicu MIZ Puračić u Lukavcu.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x