U jezeru Modrac i rijeci Spreči pronađeno prisustvo teških metala (VIDEO)

2 2.069

Centar za ekologiju i energiju, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu i Arhus centrom Sarajevo, upriličio je u Tuzli okrugli sto na kojem je prezentovan projekt pod nazivom “Analiza postojeće legislative u oblasti zaštite vodnih resursa u Federaciji BiH“.

Dokument je izrađen u okviru kampanje “Voda za sve!“ koja se odnosi na industrijsko zagađenje voda, a u fokusu ima rijeku Spreču i jezero Modrac.

Cilj okruglog stola bio je da inicira diskusiju te da se iznađu adekvatna rješenja za pomenuti problem. Obzirom da je Nacrt Zakona o vodama FBiH u proceduri već duže vrijeme, očekuje se da će se iznaći rješenje koje će se možda moći uvrstiti u pomenuti Zakon, rečeno je ovom prilikom.

Istaknuto je da je zagađenje rijeke Spreče je veoma ozbiljan i alarmantan problem. A nedavne analize vode jezera Modrac i rjeke Spreče pokazale su prisustvo teških metala.

(RTV7)

2
Komentari

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Lukavac 1Milenko Blagojevic Recent comment authors
newest oldest most voted
Milenko Blagojevic
Guest
Milenko Blagojevic

Jebes i vodu i teske metale kad imamo Njega ili Ga i Onu stranku.To je bitno…

Lukavac 1
Guest
Lukavac 1

Žalosno, da žalosnije ne može biti bitno je da industrija ( koksara. soda i cimentara) radi i dalje zagađuje, a građani šute, trpe i na kraju umiru od karcinoma