Tehnološki fakultet Tuzla se aktivno uključuje u projekte zaštite okoliša u GIKIL-u

9 4.559

Unapređenje saradnje na polju edukacije, prakse, naučno-istraživačkog rada, te pronalaženja efikasnih industrijsko-tehnoloških rješenja s ciljem zaštite okoliša, bili su glavni povod sastanka između predstavnika Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli  i novog menadžmenta Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL).

Ističući višestruku korist od saradnje koju su ova najstarija visokoškolska ustanova na Tuzlanskom kantonu i jedan od najstarijih industrijskih giganata na ovom području ostvarivali i ranije, zamjenik generalnog direktora u GIKIL-u, Suad Imamović, je kazao da će definisanje novog sporazuma značiti pomoć u bržoj realizaciji projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad kompanije.

 – Privreda bez nauke i obrnuto ne mogu opstati, a ukoliko dodamo činjenicu da su naši najbolji inženjeri proizašli upravo sa ovog fakulteta, onda je jasno i koliku potrebu GIKIL ima za kvalitetnim kadrom koji će se uhvatiti u koštac sa izazovima koje nosi naša industrijska proizvodnja. Naša kompanija okreće novu stranicu, a podizanje stare saradnje na viši nivo značit će konkretnu saradnju s akademskom zajednicom čime ćemo ubrzati realizaciju sadašnjih i budućih projekata u oblasti zaštite okoliša, a koji su nam u ovom momentu ključni, kazao je Imamović.

Konstantnu potrebu za tehnološkim kadrom GIKIL iskazuje i putem programa za stručno usavršavanje mladih inženjera, dok se potreba za praksom na obostranu korist nastoji unaprijediti i kroz inoviranje nastavnih planova i programa te njihovom prilagođavanju potrebama fakulteta, ali i tržišta rada. 

Tehnološki fakultet u Tuzli i GIKIL su nerazdvojni, a koliko je naš fakultet oslonjen na rad jednog ovakvog kompleksa najbolji govori i činjenica da je GIKIL jedina hemijska industrija na ovim prostorima koja u svojim pogonima ima kompletnu strukturu neophodnu za kvalitetnu edukaciju studenata, kazao je profesor Zoran Iličković.

Neophodnost uske saradnje potvrdio je i dekan fakulteta Sead Ćatić.

S obzirom na trenutnu situaciju, te volju i želju da saradnja naših institucija traje i dalje, mi smo sa svoje strane spremni i voljni pomoći u svakom smislu. Želimo da zajednički radimo i rješavamo probleme na najbolji mogući način, te ćemo s tim ciljem formirati i tim za zaštitu okoliša koji će zajedno sa stručnim kadrom iz GIKIL-a raditi na poboljšanjima na terenu, kako bismo imali dugoročne efekte, istakao je Ćatić.

Rješavanje problema otpadnih voda i gasova biti će prioritetni zadaci inženjerskog tima GIKIL-a koji će u koordinaciji sa nastavnicima i saradnicima Tehnološkog fakulteta Tuzla aktivno raditi na planiranim projektima, a u neke od njih biti će uključeni i studenti. Također, zajednički se planira i nastavak aktivnosti vezanih za reinženjering postojećih procesa u svim fabrikama GIKIL-a.

0 0 vote
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sekretar propale firme

Koja medijska navlakuša.
Prema informacijama sa Tehnološkog Fakulteta oni se ne uključuju u projekte zaštite okoliša u Koksari. Kažu da su iskorišteni za ova medijska sran.a kojim Mital sa svojim advokatom i svojim sekretarom obmanjuju i radnike i javnost.
Ciganska posla.

Suljo Preletačević

a gdje je moj bivsi kolega iz stranke, profesor tkz. krmojed?

zijo

Ovo su pokušaji da se skrene pažnja sa prave teme na šuplju priču kojim žele Tuzlaci da uzmu pare iz GIKILA, a nama da ostave KARCINOME.Nismo mi buda da nam prodaju maglu.

maak

Sto god dolazi iz Tuzili je belaj za nas u Lukavcu mi Lukavcani to moramo rijesiti problem natjerati koksaru da ulaze u ekologiju ili zatvaranje a vi Tizlaci povedite lafinasa nazad u Tuzlu jer za tri godine niti prodisa Lukavac niti dodjose kombajni na Modrac niti dobismo pitku vodu

tosamja

podržavam, samo bih dodo i ljude sumnjivog morala iz Kalesije, Vozuće, Banovića, Živinica i naravno ciganske Indije. Boli njih ona stvar za svima nas, a nažalost i sve više ćurki i ćurana iz Lukavca bira Tuzlu kao mjesto življenja a kunu se u ovaj grad. Za plakati…

tosamja

Genenarlno kadrovska služba ili sektor ljudskih resursa u GIKIL-u je skupina *** koje samo presipaju iz šupljeg u prazno a ne žele se pozabaviti pravim problemima. U zadnjih godinu dana kad dva čovjeka nisu poginuli u kompaniji a nikakav disciplinski postupak se nije pokrenuo protiv odgovornih lica. Niko ne nosi zaštitu opremu, pije se na poslu ko u titino doba, ne zna se ko pije a ko plaća, za bilo koji složeniji posao angažuju se treće kompanije preko kojih se peru pare, angažuju se sumnjivi stručnjaci za ogromne iznose koji il’ ništa ne rade ili presipaju iz šupljeg u prazno (što kadrovska služba najviše cijeni). Nemojte se ljudi čudit ako ovdje nešto stvarno pukne u narednom periodu…

hamohamic

Supljak

Mujo Becirovic

Eto ocistise oni zrak u Lukavcu. Jest malo morgen. Ocistice koju stotinu hiljada maraka i opet nista. Sipanje iz supljeg u prazno. A ovi sto se slikase kod svih neki kiseli osmjeh i oni sami znaju da je to pusiona i mozda ce njima i biti dobro napunit ce dzepove a narode disi sto si naucio disati koga briga za to.

Caze

Svaka cast. Timski se rhesavaju probkemi a ne naoadanjima. Gradjani trebaju svako ucestvovat u rjesavanju problema ekologije…prvo da urede potrisnju vode, struje i td…fekalbe vode da rijese i kotlovnoce

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x