Sutra protest građana povodom izgradnje odlagališta šljake na jezeru Šićki Brod (FOTO)

5 958

Ekološka udruženja s područja Tuzle i Lukavca u petak organiziraju protestni skup kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo u vezi s najavljenim formiranjem deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona (TK) već izvjestan period nailazi na osporavanje građana i stručnjaka u Tuzli i Lukavcu, jer između ostalog predviđa formiranje deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Protestni skup će biti održan u petak, 17. maja, od 18 sati ispred Doma kulture u Donjem Bistarcu, a organizatori navode da se protive formiranju deponije šljake i pepela na lokaciji jezera Šićki Brod, zbog blizine gusto naseljenih područja Lukavca i Tuzle.

Aktivisti i stručnjaci u nekoliko navrata su upozoravali da će jezero biti trajno uništeno, a zdravlje građana ugroženo. Voda u jezeru bi bila zatrovana teškim metalima, što bi predstavljalo prijetnju i za okolna jezera.

Ovaj problem je ogroman, a preduzeće koje ostvaruje milionsku dobit nema ponuđenih drugih rješenja za formiranje deponije šljake i pepela, što su trebali učiniti. Građani će na protestnom okupljanju još jednom iskazati svoje nezadovoljstvo i oštro protivljenje formiranju deponije šljake i pepela. Nadamo se da neće biti potrebe za narednim koracima, ali ako se našim zahtjevima ne udovolji, nastavit ćemo borbu ispred zgrade Vlade TK“, rekao je za Klix.ba predsjednik Udruženja Eko-sport iz Šićkog Broda Senad Isaković.

Građani Tuzle i Lukavca zahtijevaju da se u rješavanje ovog problema osim Vlade TK uključi i Federalna vlada skupa s resornim ministarstvom na nivou FBiH.Priča o mogućem formiranju ove deponije počela je prije 18 godina, ali su se tada građani oštro usprotivili.

Tada su potpisali peticiju koja je imala efekta spomenuti vremenski period, međutim, ovaj problem ponovo su probudile izmjene i dopune Prostornog plana TK.

Osim deponije izmjene predviđaju i formiranje rudničkog odlagališta u blizini naselja Ilinčica i rudničke bušotine. Svemu ovome su se ranije usprotivile i gradske, odnosno općinske vlasti Tuzle i Lukavca.

Leave a Reply

5 komentara za članak "Sutra protest građana povodom izgradnje odlagališta šljake na jezeru Šićki Brod (FOTO)"

avatar
najnoviji najstariji popularni
maak
Gost
maak

VI SDP sze dosli na vlast sa delicem sa sloganom — DA LUKAVAC PRODISE — za tri godine nista niste uradili a na celo ste stavili becu adema koji je prije tri godine isto lafinao sa delicem o ekologiji i sad opet na istu lafinu hoce politicke poene

Strujno kolo
Gost
Strujno kolo
To nije nikakvo jezero to je bara koja je prekrila nesaniranu rudničku eksplostacionu površinu- kop! U toj istoj bari se nesretnim slučajem udavilo veliki broj građana koji su se kupali u nečemu što je duboko više stotina metara i što se ne može smatrati jezerom! U EU u koju se svi politicari kunu …takođe se vrši rekultivacija ovakvih izraubanih rudarskih ležišta na način da se zatrpaju i naspe gornji sloj zemljom i naprave zasadi drveća …čime drugo da se zatrpaju takve ogromne zapremine nego materijalom koji je i nastao kao nus produkt uglja koji je odatle i eksploatisan?! Sve ostalo je čista demagogija koja nema veze,sa realnošću i strukom! Pogotovo ne,sa EKOLOGIJOM ! Ima veze jedino sa politikantima koji na osnovu lažnih ekologa prave političke karijere i svi znamo koji su : Djelić Edin, Abdel Djozic , Adem Mahovkic , Zisko , Karadzin , Sabit Zekan itd itd.. Dosta vas je ublehasi . Nastavite da kenjate ali vidjeli ste kako izgleda neki dan kad Rudari popizde! Bolje idite sadite drveće gdje po šumama koje su ogoljene ako,ste istinski ekolozi! Termoblokovi na ugalj će se praviti i ovdje i u Svijetu …tako da je to danak eneretskih potreba za koje se… Read more »
samtex
Gost
samtex

Nemas ti blage veze sta je jezero druze moj.na tom jezeru kop se svake godine davi do 3 ljudi koji dođu pjani na jezero znam jer zivim par metara od jezera i stalno sam gore a neka tb pred nos dovezu sljakiste pa vidi sta bi bilo.

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Sramota,”zaboravili “ste da “pozovete” Opcinu i nacelnika. Pa valjda se i oni za nesto pitaju, ili ?!