Sud blokirao Općinu Lukavac!

1.118

Na Facebook stranici načelnik Općine Lukavac objavio je presudu Općinskog suda u Lukavcu kojom se odobrava prinudna naplata potraživanja po presudi Vlade TK protiv Općine Lukavac u iznosu od oko 1.7 miliona KM.

Radi o dugu zbog nenamjenski utrošenih sredstava za izgradnju regionalne deponije smeća, a koju je Općina Lukavac obustavila. Kako sredstva povučena za ovu namjenu nisu vraćena, uslijedio je sudski proces čiji epilog je prinudna naplata potraživanja.

Na žalost na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije data saglasnost za zaključivanje Sporazuma koji nam je Vlada TK ponudila. Iako sam odlučio da u okviru svojih ovlaštenja, a bez saglasnosti Općinskog vijeća, potpišem sporni Sporazum, zbog neusvajanja Budžeta za 2017. godinu nismo u mogućnosti plaćati obaveze po ovom Sporazumu. Vjerujem da smo potrošili svo vrijeme za nadmudrivanja, te da je došao trenutak u kome više niko nema opravdanja da vlastite lične, političke ili bilo koje druge interese tumači iznad i izvan interesa šire društvene zajednice. Ovo se jednako odnosi na mene i sve vijećnike u Općinskom vijeću Lukavac. Posljedice blokade računa Općine će biti nesagledive ukoliko ne nađemo rješenje. Osim onih koji su zaslužili da otrpe, posljedice će osjetiti i nedužan narod. Nema plaćanja računa dobavljačima, nema održavanja puteva, nema interventnih mjera, nema finansiranja organizacija, boračkih i sportskih udruženja, vjerskih zajednica. Možda je dobro u cijeloj priči da nema niti finansiranja stranaka, načelnika, vijećnika… U želji da “spustimo loptu” i “ohladimo glave” neću se baviti genezom nastanka ovog duga niti genezom događaja koji su nas doveli do blokade. Očekujem odgovoran odnos svih političkih faktora. Imamo još par dana da nađemo rješenje, a onda će biti još manje prostora za razumno djelovanje i dogovaranje. Napisao je načelnik Općine Lukavac, Edin Delić.

Komentarisanje nije dozvoljeno.