Sretan Vaskrs!

1 766

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je prema vjerovanju Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobjedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na zemlji darovao vječni život.

Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedjelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se poslije jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje, nikada pak ne prije te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za Vaskrs su, takođe, vezani lijepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svjetu, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima.

Jaje je simvol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Svim vjernicima koji obilježavaju ovaj praznik, redakcija SodaLIVE.ba portala želi sretan Vaskrs.

Leave a Reply

1 komentar za članak "Sretan Vaskrs!"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Neko
Gost
Neko

Nije moguce.Zar bas ni jedan Musliman da pozeli svojim komsijama sretan Uskrs i sretan Vaskrs,katolicima i pravoslavcima.Muslimani se zaklinju u zajednicki zivot sa zeljom da se Smolucani nikad ne vrate,da je sto manje povratnika u ozrenska sela i da Bistarcani pocnu sa iseljavanjem.Na kraju ce ,,pujdo,,sam ostat.Zalosno!