Sisecam Soda uskoro zatvara taložnicu “Bijelo more”

18 5.336

Rješavanje problema taložnica, popularnog Bijelog mora kod Lukavca, kroz projekat rekultivacije rudničkog zemljišta, bila su tema današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i kompanije Soda Sisecam, a kojem je prisustvovao i direktor Rudnika „Kreka“ Tuzla.

Kako je danas prezentirao pomoćnik predsjednika hemijske grupacije Şişecam Hidayet Ozdemir „Soda radi na realizaciji projekta prelaska na novi sistem upravljanja otpadom. Radi se o održivom projektu u skladu sa svim ekološkim standardima, a čija će realizacija rezultirati zatvaranjem taložnica „Bijelo more“. Sve to uslov je za planirane nove investicije i povećanje proizvodnje u fabrici sode u Lukavcu“.

Ipak u toku priprema za realizaciju ovog projekta kompanija Soda Sisecam je naišla na određene probleme u vezi sa imovinsko – pravnim odnosima.

Premijer Suljkanović je danas imenovao predstavnike Vlade i drugih ključnih institucija, da već sutra upriliče sastanak sa drugim akterima ove problematike, te da u što skorije vrijeme pronađu najbrže, zakonski utemeljeno i za sve strane prihvatljivo rješenje.

„Mi smo svjesni šta Soda Sisecam znači u privrednom životu Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini, te upravo zbog toga ćemo sve naše kapacitete staviti na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju poteškoća s kojima se ovo privredno društvo susreće u svom radu. Tim više što će realizacija ovih projekata doprinijeti podizanju rada Sode na jedan viši nivo ekološke prihvatljivosti“ zaključio je danas premijer Suljkanović.

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
18 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Delic Kukin sin

Lafinas Delić sa kukicevim premijerom gura talog Iz Bijelog mora u nekadašnju rudničku jamu “Delića potok “….e jebote Ekologija kad je svaka budala ganja

Istina

Novo povecanje proizvodnje? Lukavcu treba jos vise prasine iz Sode da pada non stop kao suha, otrovna kisa.

Delic Kukin sin

Navalila Turska stoka zajedno sa Delicem i ovim kvazi premijerom kukinim da sa rudarom ditektorom ” Kreke” Doktorom Blekovicem( koji je “pao” razred svojevremeno u srednjoj školi) sad rijese odlagaliste za materijal iz Bijelog mora na način da se isti odlaze u prostor nekadašnje jamske eksploatacije “Lukavacka rijeka” ili znakovitog imena ” Delića potok” !? Koja pizdarija ekološka nevidjena !!! Ali et onakvima kao što je Lafinas svasta u torbu može stat…

Istina

Jedno je laprdat poluistine o nacelniku a drugo je reci istinu kako je SDA dao Sodu svojoj braci Turcima da nas truju a pare izvoze u Tursku. Erdogan je prije par mjeseci trazio od svog sluge Bakira da se Sodi obezbijede dovoljne kolicine sirovina i da se proizvodnja mora povecati.

Rudarsko dijete

Pa šta će VAm direktor “Kreke” za Bijelo more? zašto nema Direktora RMU Banovići, pa tamo taj talog vozite kad je tako dobar za rudnika?!

sajo

Ovo je još jedna od prediozbornih podvala Lafinaša Delića, al mislim da ga je NAROD pročitao da je ljigavac u rukama Kukića i da Lukavac nije prćija od Banovići Sela odakle je Mirsad Kukić.PUŠIONA STE NA IZBORIMA OVAJ PUT.

Edo

Huskicani izgleda ne znaju sta ih ceka, svaki dan ce im prolazit kamioni sa ovim otrovom kraj kuca a jos imaju i deponiju

Milenko Blagojevic

Ne dirajte lukavacki “izlaz na more” dok se ne sagradi bazen i ociste Spreca i jezero…

Lukavac 1

Gikil I Soda isto truju, I treba odmah ove fabrike zatvoriti, jer koliko god da dorinose, duplu stetu cine kroz unisteno zdravlje djece I samih radnika. Pojest ce nas rak, a ako ih ne zaustavimo sami smo krivi.

SDA=SBIH=PORAZ2018

500 ljudi radi s platama od 1000 ti bi ukinuo i poslao ih Holcu da rade za 200

Komentator

Novo odlagalište umjesto bijelog mora biće stadion “Jošik” u Lukavcu.Dovoljno blizu da kamioni ne moraju da prave dugačke ture vožnje a i fudbal u Lukavcu je svakako na niskim granama tako da je to optimalno rješenje.

Jok

Popularno ili zloglasno?

Alter

Projekat o kome se govori je projekat Neutralizacije i trenutno je u završnoj fazi. Njime bi se preliv bijelog mora koji se trenutno ispušta u spreču sa stepenom kiselosti pH12-13 u potpunosti neutralisao na pH6-7. U projekat je do sada uloženo preko 3 mil€ što malo ko od ovih lupetaša što pišu zna i nije nikakvo prodavanje magle. Osim neutralizacije preliva istim procesom će se vršiti odsumporavanje dimnih plinova iz kotlova energane koji su glavni zagađivači zraka u Lukavcu. Sam talog kojim bi se kultivisalo zemljište površinskog kopa je kalcijum-karbonat koji je za razliku od razvraćene površine kopa itekako bolji od postojećeg stanja za koje je opet u svim normalnim zemljama dužna kultivisati kompanija koja ga je eksploatisala – rudnik. Ali ne, ovdje su turci došli, mirno uložili 200 mil€ do sada, podigli proizvodnju 3x, zatvoriće površinu kopa o svom trošku, najbolji su kupac rudnika slanice, a ovdje se prozivaju Kukići, Delići, Gutići…nemate vi pojma, braćo draga. Ni jedni ni drugi ni treći nisu politički postojali kada je kreiran ovaj projekat. Fazon je što sada soda kao gigant truje svakog ko je pokušao da se u njoj zaposli i popushio. Prije nego iskorisrite svoje demokratsko pravo da pljujete, prvo pročitajte… Read more »

Rudarsko dijete

Odlično ste gospodine sve ispisali. De nam još objasnite samo jedan detalj: Kako, čime i kad će Sise Cam “Soda” Lukavac i Cementara kao nominalni Vlasnici “Kamenoloma Vijenac” da izvrše rekultivaciju tog prostora – “rudnika kamena” i kako sami u svom postu rekoste: “za koje je opet u svim normalnim zemljama dužna kultivisati kompanija koja ga je eksploatisala”!? Kao brinete se Vi šta će sa “Tudjim” Rudnikom da bude, a “Vaš” može da bude kakav hoće jer je daleko od očiju?!… Demagogija čista i Vi i Vaše studije i VAši projekti. To što je “Soda” smještena u ulici br.1 je u međuvremenu postala njena velika mana, a nikakva komparativna prednost! i To je Činjenica koju Vi “Sodari” konačno trebate da uvažite!? Stršite jednostavno rečeno, jer u posljednjih skoro 130 godina ste postali “Fabrika u centru grada” i prema toj činjenici trebate da se ophodite savjesno, a ne da nam držite predavanja o broju uloženog novca i sličnim kako rekoste nebulozama. NIJE DOVOLJNO ULOŽENO DO SAD i TAČKA! TAkođe, Vi uzmite Vaš zahtjev ZA OKOLINSKU DOZVOLU-pa kad već pričate o odsumporavanju objasnite stručno sljedeće: kako mislite sa onakvim ulaznim podacima o količinama Sumpora koji je prisutan u ugljevima koje nabavljate da… Read more »

Alter

Pozivam te upućeni efendija da ti priložim moje lične zabilješke o koncentraciji SOx-a na eksperimentu koji sam lično izvršio nakon izrade projekta neutralizacije. Ovaj experiment sam i uradio da bi duducima kao ti otvorio oči i imao dokaz da ono što radimo nije prodavanje magle. A o poređenju kultivisanja kopa krečnjaka i kopa uglja stvarno nemam riječi. Krečnjaka ima đe god zaroviš, a turci ga dobro plaćaju. Ekološke posljedice eksploatacije uglja i krečnjaka na vijencu se ne mogu porediti. U Dubokom potoku imaš rudnik krečnjaka, Doboju iz kojeg se prije dovozio u Sodu i svi jedva čekaju da ga prodaju. Pa ne kopaju silicijum pa da kažemo “aman jarrabi iscrpiše nam rudna bogatstva” – kopaju kamen.

Alter

…i još jedna stvar. Zašto bi kultivisali rudnik krečnjaka koji trenutno eksploatišemo ? Kop u Šikuljama koji bi kultivisali je odavno zatvoren.

Rudarsko dijete

Šta bi sa K2 i K3 koji nemaju odsumporavanje bolan to je glavna tema kakvi kamenolomi i neutralizacija, na glavno pitanje ne odgovaraš o graničnim vrijednosima emisija kojiizlaze iz dimnjaka Vaših kotlova prsvjetli efendija, Tvoj ekepseriment me uopšte ne interesuje! Pričate o eksperimentima i sanirate opet ti kažem TUĐE eksploatisane kopove. Bavite se sobom i svojim ugljevima koje nabavljate sa velikim procentom sumpora u svom hemijskom sastavu i koje niste u stanju da “neutračišete” na postojeći način. Možda ste i presvejtli efendija naš istaknuti doktor naučnik Zehrudin ili slični njemu doktoranti i stručnjaci kakav je AKeljić, ali Vas JAVNO pitam dje su pare za Ulaganje u Projekat Odsumporavanja Kotla br.2 i Kotla br.3 za koje niste u svom zahtjevui za okolinsku dozvolu napisali koliko puta godišnje ćete ih potpaljivati i koliko radnih sati će da rade obzirom da ste prisljeni svakih deset dana da stanete sa radom Kotla 7 koji Vam je neko “uvalio” i nemojte da bježite od tih činjenica koje su svima poznate. Napravite projekat u kojem će biti sljedeće napisano: ULAŽEMO Sresdtva u instaliranje uređaja za mjerenje i EKO monmitoring iz dimnjaka svih kotlova koje imamo u SODI ( mjeriće se prašina, SOx, NOx, CO, Hg!) i… Read more »

Rudarsko dijete

ZA PReSVJETLOG EFENDIJU Altera_ Izvod iz Zahtjeva za Okolinsku DOzvolu koju je za Sise CAm radio “Dvokut” (Obratiti pažnju na rečenice koje se odnose K2 i K3!?) – strana br.27 i strana br. 31 i br.32: KOTAO br.2 : GODINA PROIZVODNJE : 1940 godina?! KOTAO br.3: GODINA PROIZVODNJE : 1940 godina?! Ni jedan od pomenuta dva kotla nemaju adekvatan sistem ( Elektrofilteri, DeNox postrojenje niti DeSOx postrojenje) , a rade i ti vrlo često!!! Idi EFENDIJA čitaj to malo još, pa spremi i podatke za Ulazni procenat Sumpora “izmješanog” uglja koji ste dali u tabeli na trani 30! , i objasni onda kako mislite da postignete broj od 2,2% za Sagorivi Sumpor “MJEŠAVINE UGLJA” gdje mješate MRki Ugalj sa procentom od 4,23& i Lignit sa procentom od 0,17% “nakon sušenja” ??? ZA takav hemijski sastav uglja kakav ste naveli u toj tabeli od C= 33,29%; H=3,18% ; N=0,67%; O=12,47% ; Hd= 13,973kJ/kg ; W= 29,78; A= 18,43% se dobije nakon sagorijevanja ovakvog uglja (uz procenat sagorijevanja Sagorivog Sumpora od 2,2 – kako ste u ovoj tabeli naveli) sljedeća koncentracija SO2 u suhim dimnim plinovama na izlazu iz postrojenja za sagorijevanje- svedeno na 6% O2 je sljedeća DUDU-KEFENDIJA: 7552 mg/Nm3 ????… Read more »

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x