Sisecam Soda Lukavac organizovala prijem za medije sa općine Lukavac (FOTO+VIDEO)

4 3.079

Povodom sve češćih optužbi da je Sisecam Soda Lukavac najveći zagađivač na općini Lukavac i glavni krivac za zagađenje, danas je u prostorijama kompanije održan prijem za medije i prezentacija rada kotla “Broj 8” za čiju izgradnju je uloženo više od 17 miliona eura, a koji prema riječima izvršnog direktora Abdulah Akina radi prema najmodernijim ekološkim standardima i u skladu sa zakonima.

– Ovaj kotao je prvi takve prirode izgrađen u Bosni i Hercegovini, pogotovo kada je u pitanju zaštita okoliša. Ovaj kotao je najnovije tehnologije, koji posjeduje fluidizirani sloj i proizvodi 120 tona pare po satu pri temperaturi od 450 celzijusa i 40 bari pritiska. Po pitanju zaštite okoliša ovaj kotao je sofisticiran, koji posjeduje dupli sistem odsumporavanja, odnosno, odvija se u dvije faze odsumporavanja: suho i mokro odsumporavanje, gdje se u oba ova procesa sumpor odvaja iz izduvnih plinova. Izjavio je Abudlah Akin, izvršni direktor za proizvodnju u SSL-u te nastavio:

– Ovaj kotao pored odsumporavanja nastavlja sa prečišćavanjem izduvnih plinova gdje u svojim vrećastim filterima odvaja prašinu iz emisije. Želim istaknuti da se sistem prati 24 sata i da su parametri emisije u vazdih znatno niži od propisanih zakonskim regulativama u BiH i Europi.

U tabeli možete vidjeti kolike su propisane vrijednosti Evropske komisije i šta nalaže Zakon FBiH za nova postrojenja a koliko iznosi dnevni prosjek koji emituje SSL:

  SO2 NOx PM O2
mg/Nm3 mg/Nm3 mg/Nm3  
Direktiva 2001/80/EC
(kapacitet 50 -100 MWth) 850 400 50 6%
Zakon FBiH za nova postrojenja
(kapacitet 50 – 100 MWth) 400 300 30 6%
Dizajnirani parametri
SSL 350 200 20 6%
Dnevni prosjek
SSL 172 124 13 6%

Akin je istakao da će se u budućnosti mnogo raditi na informisanju građana o radu SSL-a, a da to do sada nije bilo moguće zbog raznih protokola i pravila kompanije Sisecam Chemicals. On se također složio da javnost nije upoznata sa poslovima koji se odvijaju u SSL-u, a razlog su procedure koje se moraju poštovati na nivou korporacije koja posluje u 13 zemalja sa preko 20 hiljada zaposlenih.

U društvu će uvijek postojati dezinformacije, pogrešno informisanje i upravo je jedan od razloga današnjeg sastanka otklanjanje tih stvari i pružanja pravih informacija građanima. Završio je svoj govor Akin te najavio mnogo bolji rad sa medijima.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Vijesti_iz_buducnosti

Fino si se nahvalio nema šta čestitamo na do sad ulozenom i uradjenom. Bilo bi pošteno i lijepo transparentnosti do kraja da nam još predstavis podatke o ovim nabrojanim emisijama sa kotlova br. 2 i ne.3 , tv. Mali kotlovi, te da odvedes predstavnike medija i to da vide. Zatim bilo bi korektno da kažete medijima zašto ste skoro dolazili da pozajmljujete dijelove za elektrofiltere od termoelektrane tuzla kad ste Tako odlično organizovani i imate čak vrecaste filtere za prašinu, i glavna stvar jesteli spremni ustupiti signal sa mjerenja kontinuiranog monitoringa sa svih kotlova ( na kojima ste obavezni da mjerite) i isti ustupite npr. Ovom Eko forumu za zaštitu okoliša opstine lukavac da može da ga preuzme i publikuje na nekom pogodnom displeju za javnost non-stop (kao što je displej npr kod Petraka ili neki sličan da se instalira), onda bi vam povjerovali da ne lazirate podatke u suradnji sa firmom Dvokut. P.S. Direktore , Akine ZAŠTO ne posjedujete Vazecu Licencu za proizvodnju električne energije od FERK-a , a bavite se tom vrstom djelatnosti , čak i Gikil to ima do 2021 godine?!

Nicol

Et ne kraju svi rezultati su u granicama normale, Lukavcani glupi a mjerna stanica u obdanistu staromodna, netacna, filteri se sami zacepe od mraza garant i na kraju portal sodalive treba pisati kako imamo najmoderniju opremu u krugu SSL. Tako da i ovi sa ostalih kuca FTV, bht, TUZLANSKI nemaju pojma sta pisu.

Kung Fu Ce

Vjerujete li nama ili svojim očima ili plućima? Niko ne sumnja da je SSL uložio novac u nova postrojenja ekologiju ali pitanje je da li se ponašaju u skladu sa propisima 24 sata dnevno i 365 dana u godini. Koliko se moglo vidjeti zadnjih dana da su oni mali kotlovi često radili i izbacivali velike količine čadje a ti kotlovi su davno trebali biti ugašeni i stavljeni van upotrebe. Takodje iz ona dva velika dimnjaka često je izlazio veoma vidljiv dim što može značiti da ni ti novi kotlovi često ne rade kako treba. Da se kapaciteti u fabrici ponekad raubuju do krajnjih granica vjerovatno zbog želje da se što više proizvede je i golim okom vidljivo.Napokon soda nam je pred nosom. Da se tada vjerovatno ne mogu ispoštovati ekološke norme i to je vjerovatno. SSL spali godišnje pola miliona tona uglja.što je gotovo 1500 tona dnevno,što samo po sebi govori šta znači ne pridržavati se propisa makar i jedan dan a kamoli danima po najnepovoljnijim vremenskim uslovima što se dešavalo u zadnjem periodu. Dakle gradjani ipak više vjeruju svojim očima i ostalim čulima nego friziranim izvještajima. Evo ovaj gospodin nije ni jednom spomenuo one male kotlove niti objasnio zašto… Read more »

Hmmm

Ispada po priči iz cementare i sode da nas zagađuje buduća termoelektrana iz Banovića.
Ljudi pa mi udišemo čist zrak samo smo umislili da je zagađen

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x