SDA OO Lukavac: “U potpunosti smo na strani borbe za radnička prava, ali i za ljudsko dostojanstvo”

1 1.816

U prethodnih nekoliko dana sve se češće u medijima mogu vidjeti razni natpisi i stavovi, a koji se tiču problema nastalih zbog imovinsko-pravnih odnosa PK Šikulje, zbog čega je rad rudnika trenutno obustavljen. Tim povodom na mail redakcija@sodalive.ba stiglo je saopštenje OO SDA Lukavac koje vam prenosimo u cjelosti, bez dodatnih izmjena:

“U prethodnom periodu jako se mnogo govorilo o problemima u kojima se našao PK Šikulje, a sve zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i ovih dana situacija se dodatno usložnila protestom nezadovoljnih rudara ispred zgrade Općine Lukavac.


Kako se u ponedjeljak, na pregovorima između predstavnika sindikata rudara i PK Šikulje, te predstavnika Općine Lukavac nije pronašlo rješenje, rudari su najavili još jedno okupljanje u petak na istom mjestu. Naime, ovaj rudnik, od čije proizvodnje velikim dijelom ovisi i isporuka uglja za Termoelektranu Tuzla, dobio je zabranu eksploatacije uglja, zbog, kako rudari pojašnjavaju, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Ovim putem PRESS služba SDA OO Lukavac apeluje, na sve aktere ovih pregovora da u interesu 700 zaposlenih rudara pronađu prihvatljivo i najefikasnije rješenje, za nesmetan rad rudnika, ali i da se prilikom rješavanja ove problematike u obzir uzmu i prava građana, te da postignuti dogovor i rješenje problema ni u kom slučaju ne budu na štetu naših vrijednih rudara, ali ni sugrađana.

Prioritet društveno političkog djelovanja u ovom slučaju mora biti u prvom redu zaštita radnih mjesta, ali i potpuno poštovanje prava građana. Sigurni smo da se uz ozbiljan i odgovoran pristup problematici može pronaći prihvatljivo rješenje za obje strane. Stranka demokratske akcije OO Lukavac u potpunosti je na strani borbe za radnička prava, ali i na strani borbe za ljudsko dostojanstvo.”

1
Komentari

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ramo Recent comment authors
newest oldest most voted
Ramo
Guest
Ramo

Lukavacka SDA je nekada imala stav ali kako ih ublehaš isprepada počeše se ponašati i govoriti ko da bi i prnuli i stisnuli….al neide i jedno i drugo